Hlavní obsah

O Trumpova zetě se zajímá FBI. Je klíčovou osobou v údajném ovlivňování prezidentských voleb

Jared Kushner je klíčovým mužem vyšetřování FBI.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Manžel Ivanky Trumpové a prezidentský poradce Jared Kushner má podle FBI klíčové informace v případu údajného ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb.

Článek

Federální úřad pro vyšetřování zajímá několik Kushnerových schůzek z prosince minulého roku, během kterých se měl sejít v newyorském sídle Donalda Trumpa s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem a bankéřem Sergejem Gorkovem.

Ruská Vněšekonombank je stejně jako její bankéř Sergej Gorkov od roku 2014 na seznamu sankcí kvůli ruské okupaci ukrajinského Krymu.

Vliv Ruska na americké prezidentské volby vyšetřují čtyři kongresové výbory, jakož i FBI. Vyšetřování vede i nezávislý vyšetřovatel Robert Mueller, který má objasnit možnou spolupráci mezi členy Trumpova volebního štábu a ruskou vládou. Kushner je jediný v současnosti činný představitel Bílého domu. Je tak považován za klíčovou osobu ve vyšetřování celé záležitosti.

Podle americké televize NBC to však zatím neznamená, že by Kushner byl podezřelý ze spáchání trestného činu. V centru vyšetřování se nachází bývalý prezidentský poradce Michael Flynn, odvolaný po necelém měsíci práce v Bílém domě právě kvůli údajným schůzkám s Kisljakem, a také bývalý šéf prezidentské kampaně Paul Manafort.

Kushnerova právnička Jamie Gorelicková uvedla v prohlášení, že její klient je ochoten spolupracovat při vyšetřování.

Donald Trump ale jakékoliv spojení s Moskvou popírá a probíhající vyšetřování označuje za hon na čarodějnice.

Reklama

Doporučované