Hlavní obsah

Obecní knihovna za 10 let? Knihy od podlahy po strop nečekejte, půjdete tam za zážitkem

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Příjemný prostor, který nebude nabízet pouze knihy, ale vzdělávací kulturní centrum obce, kde budou děti i dospělí trávit volný čas. Knihovna budoucnosti podle Víta Richtera z Národní knihovny ČR.

Článek

„Nepředstavujte si prostor, který bude od podlahy až po strop zaplněn knihami a kde nezbývá nic jiného, než si půjčit knihu a odejít,” vysvětluje Vít Richter vizi, jak se budou tyto prostory měnit.

Tak, jak to funguje třeba v Dánsku, kde chodí do knihoven 57 % populace. Pro srovnání: V Česku je to 32 % populace, ale návštěvnost stagnuje, v Německu je to 16 %, zatímco průměr EU je 23 %. Na druhou stranu v Portugalsku 59 % dospělých přiznává, že nepřečte ani jednu knihu ročně.

Dřív jste šli s každou maličkostí do knihovny, dnes jen když je to nutné. Knihovny musely pružně na novou situaci reagovat - lidé si častěji zařídí vše na dálku přes vzdálené přístupy, virtuální prohlídky knihoven.

Jak to zařídit, aby se z šedivých knihoven plných starých knih staly prostory, kam s láskou běžíte trávit svůj volný čas - a co k tomu chybí, si poslechněte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované