Hlavní obsah

Oběti přiškrcených investic? Obce odkládají parkovací domy i opravy koupališť

Samosprávy ruší investice kvůli více než dvacetimiliardovým vládním škrtům. Nebudou mít peníze na opravu silnic, rekonstrukce koupališť nebo na výstavbu obecních bytů.Video: Vlasta Macháčová, Tomáš Svoboda, Jan Kozel

 

Reklama

Obce se budou částečně podílet na Pětadvacítce. Přijdou o miliardy a nebudou mít peníze na dlouhodobě plánované projekty.

Článek

V Kuřimi na Brněnsku žije přes jedenáct tisíc obyvatel. Vedení radnice chystalo opravy hojně navštěvovaného akvaparku. Rekonstrukce měla vyjít na 14 milionů korun. „Plánovali jsme udělat nové brouzdaliště, stánky a sociální zařízení. Bohužel to musíme přesunout na lepší časy,“ uvedl kuřimský starosta Drago Sukalovský (za STAN). Koronavirové vládní škrty hatí obcím plány.

Města a vesnice po celé republice pozastavují nebo ruší projekty kvůli tomu, že se musejí podílet na kompenzačním bonusu pro podnikatele, neboli na takzvané Pětadvacítce.

V Kuřimi původně pro letošek schválili rozpočet na 350 milionů korun, podle starosty přijdou o 44 milionů korun. „Letošní saldo rozpočtu mělo být 88 milionů korun, což by byly peníze, které bychom využili především na investice. Ztratíme z toho padesát procent, což je podle mě dost,“ dodal starosta Kuřimi. Rekonstrukci jak vnitřních, tak venkovních prostor koupaliště měli naplánovanou už několik let. „Určili jsme si tři body, podle kterých posuzujeme investice. Chceme dodělat rozdělané, ty na které máme dotace, a které jsou pro město nezbytné. Rekonstrukce bazénu do těchto tří podmínek nezapadá,“ sdělil Sukalovský (za STAN).

Podle předsedy Svazu měst a obcí České republiky Františka Lukla se plánovaný přísun peněz pro obce sníží o více než dvacet miliard. „Kromě kompenzačního bonusu, kvůli kterému přijdou obce o 11,4 miliardy, se i snížila sazba DPH u hotelnictví, turismu a vstupenek. Toto snížení také zasáhne do rozpočtu obcí. Část výnosu z daně jde právě samosprávám, my očekáváme další výpadek ve výši deseti miliard korun,“ vypočetl Lukl.

V podobné situaci jsou teď zastupitelé Adamova na Blanensku. Poslední tři roky šetřili na výstavbu nového parkovacího domu, ale kvůli vládním škrtům hrozí zdržení stavby. „Prakticky musíme na určitou dobu pozastavit některé investice, abychom měli peníze na mandatorní výdaje, které jsou nutné pro fungování obce,“ řekl starosta Adamova Roman Pilát (SNK-CELK). Rozpočet Adamova se kvůli podílení na financování Pětadvacítky sníží až o 15 milionů. „Teď opravujeme školku a školu za třicet milionů, to musíme dotáhnout do konce,“ dodal Pilát.

Zastupitelé Kovalovic na Brněnsku na tento rok naplánovali tři velké projekty. Pouze u jednoho z nich je šance, že se v tomto roce dokončí. „Pokračujeme v opravách obecního úřadu, což je akce za dvacet milionů korun. Těžce jsme sháněli úvěr ještě před koronavirovou krizí a teď se to budeme snažit nějak ufinancovat,“ uvedl starosta obce Milan Blahák (STAN). Zároveň dodává, že na plánovaný projekt obchodu s obecními byty a multifunkční hřiště peníze zatím nejsou. „Projekt bytů a obchodu jsme teprve chystali, měli jsme zatím jen předběžnou cenu, která byla kolem devíti milionů. Na multifunkční hřiště jsme dostali dotaci od kraje, ale tu nám kvůli současné krizi pozastavili,“ řekl Blahák.

Samosprávy se kvůli situaci obrátily na senátory. Peníze by se jim mohly vrátit díky kompenzačním bonusům. Ty by znamenaly, že obce získají za každého občana tisíc sto korun a kraje čtyři sta korun za jednoho. Bonusy byly jedním ze dvou bodů, které Lukl řešil se starosty dalších obcí. „Kromě kompenzačních bonusů jsme se bavili o jednání s premiérem, které by mělo být na začátku příštího týdne,“ dodal Lukl.

Lukl kritizuje návrh vlády, že by se obcím měly vyplácet kompenzace ve formě dotací. Podle něj se k nim samosprávy nedostanou buď proto, že jsou příliš malé, nebo neodpovídají jejich požadavkům. „Myslím si, že je lepší, když vesnice s tři sta padesáti obyvateli dostane rovnou čtyři sta tisíc, než aby čekala, jestli vůbec s žádostí na dotaci uspěje,“ dodal Lukl. Podobný pohled na věc má i adamovský starosta Pilát. „Bylo by lepší, kdyby rovnou poslali nějakou částečnou kompenzaci, než čekat na masivní vládní dotační program,“ sdělil Pilát.

Některé obce si kvůli neplánovaným škrtům v rozpočtu musí dokonce žádat o bankovní úvěr. „Budu předkládat zastupitelstvu úvěr na provoz ve výši sto milionů korun,“ řekla starostka Šlapanic na Brněnsku Michaela Trněná (Čisté Šlapanice). Obec získala v minulých letech půl miliardovou dotaci, kterou využila například na stavbu školy nebo na revitalizaci krajiny.

„Přijdeme o dvacet procent našich příjmů. Počítali jsme s nimi na dofinancování už rozběhlých projektů,“ sdělila Trněná. Na příští rok proto zastupitelé Šlapanic odkládají zatím všechny projekty. „Pokud by ten propad měl nadále pokračovat, tak nebudeme schopni dále investovat, nezvládli bychom ani financovat provoz obce,“ dodala Trněná. Příští rok měli ve Šlapanicích opravovat některé ulice, silnice nebo kanalizaci, teď budou muset s projekty počkat. „Žádné zodpovědné zastupitelstvo nebude schvalovat další investiční akce, když neví, na jak dlouho by to zadlužilo obec,“ sdělila starostka Šlapanic.

V Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku naopak žádné pozastavení projektů zatím neplánují. „Na začátku roku vytváříme rozpočet na deset měsíců, ne na dvanáct. Díky tomu nám to zatím vychází, že nebudeme muset krátit investice,“ uvedl starosta Bílovic Miroslav Boháček (Nový Směr). Dodal, že má ale obavy z vývoje situace v dalších měsících. „Jestli se nám ale ještě zmenší příjmy z DPH o milion, milion a půl, tak to bude velký průšvih,“ řekl Boháček.

Reklama

Související témata:

Doporučované