Hlavní obsah

Umíráček obcí. Podívejte se, jak se loučí s investicemi

Foto: ČTK/Vondrouš Roman, ČTK

Obce a města přijdou kvůli kompenzačním programům o miliardy korun.

Reklama

Desítky měst a vesnic v Česku vyvěsily smuteční parte. Kritizují vládu, a chtějí tak upozornit, že jim nezbudou peníze na opravy hřišť či chodníků.

Článek

„S hlubokým zármutkem Vám oznamujeme smutnou zprávu, že nás opustily naše milované obecní a krajské investice.“ Tak začíná smuteční parte, které před obecní úřad vyvěsili zastupitelé Vrchoslavic na Prostějovsku.

Obce a kraje kritizují rozhodnutí poslanců přijmout zákon o kompenzačních bonusech pro živnostníky. Na program Pětadvacítka mají přispět miliardami korun. Namítají, že jim nezbudou peníze na investice do chodníků, hřišť nebo silnic. Většina samospráv vyjádřila nesouhlas vyvěšením černé vlajky, některé obce se dokonce loučí s penězi úmrtním oznámením. Obecní rozpočty budou ochuzené o nižší částky z rozpočtového určení daní.

„Rozhodli jsme se protestovat formou parte, abychom lidem vysvětlili, že kompenzace pro živnostníky budou z části zaplacené penězi, které měly skončit v rozpočtech obcí a krajů,“ uvedl starosta Vrchoslavic Dušan Svozílek. V obci žije 600 lidí.

Kvůli zákonu nezůstanou radnici peníze pro plánovanou opravu ulice. „Chtěli jsme vystavět chodník za osm set tisíc, ale jelikož teď přijdeme o polovinu, tak se to nakonec realizovat nebude,“ dodal Svozílek.

Smuteční oznámení vyvěsila i obec Homole u Panny v Ústeckém kraji. „Každý měl možnost nějakým způsobem ukázat, že nesouhlasí s rozhodnutím vlády. Vybrali jsme si parte i proto, aby si kvůli černé vlajce občané nemysleli, že zemřel někdo důležitý,“ řekla starostka obce Dagmar Mužíková.

Peníze chtěli investovat do obnovy kůrovcem zničeného lesa nebo do opravy cest. „Teď budeme muset šetřit asi úplně na všem. Nemyslím si, že se tímto krokem všechno rozjede, jak říká paní ministryně financí Schillerová,“ sdělila Mužíková.

Ministerstvo pro místní rozvoj se dnes zavázalo, že připraví mechanismus, díky němuž nahradí samosprávám výpadek příjmů způsobený kompenzačním bonusem pro živnostníky. „Neumím si představit, že bychom těm lidem sdělili, že prostředky, se kterými již počítali, nedostanou,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček po dnešním schválení zákona.

Reklama

Doporučované