Hlavní obsah

Vláda sáhla obcím do kasy. „Jen sebevrah by se teď pustil do investic“

Rozhovor s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle průzkumu Svazu měst a obcí už samosprávy zarazily projekty za 15 miliard korun, které mohly podpořit místní podnikatele. Výpadek dalších deseti miliard budou schvalovat poslanci.

Článek

Nad většinou městských úřadů dnes zavlála černá vlajka. Obce tak symbolicky vyhlásily tryznu – nebudou mít peníze na investice, což těžce odnesou podnikatelé a živnostníci.

V den, kdy Sněmovna hlasovala o kompenzačním balíčku, obce počítaly ztráty. „Kompenzace zatnou do rozpočtu obcí sekyru ve výši 11,4 miliardy korun,“ vysvětluje předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Další nejistotu pro obce znamená snížení DPH na hotelové služby či vstupné, o kterém bude Sněmovna hlasovat příští týden.

Pro obecní rozpočty by to představovalo ztráty dalších deseti miliard korun. Samotné náklady spojené s nákazou – jako nákup zdravotních prostředků nebo odpuštění nájemného – už teď vyšly obce na dvě miliardy korun.

Investice za 15 miliard škrtnuty

To jsou obrovské finanční prostředky, se kterými obce počítaly. Musejí proto škrtat. Seznam Zprávy získaly seznam konkrétních projektů, které už starostové odpískali. Svaz měst a obcí totiž udělal mezi svými členy průzkum.

„Nikdo se v této době do ničeho nepustí. To by byl sebevrah. My jsme dělali velkou analýzu, zúčastnilo se jí takřka pět set obcí. Pokud to přepočteme na celek, dostáváme se k desetitisícům projektů, které nebudou realizovány, v řádu kolem 15 miliard korun,“ vysvětluje Lukl.

Foto: SMO

Které investice skončily u ledu.

Některé projekty jsou odloženy o rok, jiné na nejbližší dva roky zcela zrušeny. Mezi ty patří hned ve čtyřicítce obcí budování vysokorychlostního internetu, opravy a budování zdravotních středisek, nemocnic a domovů důchodců nebo budování a opravy průmyslových zón.

Stopka však padla také opatřením na zadržování vody v krajině, opravám náměstí nebo venkovních sportovišť a dětských hřišť. 29 obcí přiznalo, že na dva roky stoplo plány týkající se stavby či oprav kulturních zařízení jako kina či divadla.

V roce 2019 obce proinvestovaly téměř 120 miliard.

Dotace a mechanismy

Ministryně financí Alena Schillerová hájí přenesení kompenzačního bonusu na obce tím, že stát obcím přispěl na ochranné pomůcky, odměny záchranářům a zaměstnancům v sociálních službách. A že jim bude vyšší výdaje kompenzovat podporou dotačních programů.

František Lukl je ale přesvědčen, že to nepomůže. „My to v dotačním programu nedokážeme naformulovat tak, aby si každá samospráva sáhla na to, co skutečně potřebuje. Nestavme tu, prosím, hladové zdi,“ vyzývá.

Navíc nejde jenom o omezení investic. „Malé samosprávy, které třeba udělaly kanalizaci a mají určité závazky, teď budou mít velké problémy. Já se domnívám, že na hraně existence balancuje kolem 20 procent obcí,“ dodává Lukl.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka teď Ministerstvo pro místní rozvoj připraví mechanismus, prostřednictvím kterého bude samosprávám výpadek příjmů způsobený kompenzačním bonusem kompenzovat.

Reklama

Doporučované