Hlavní obsah

Obětujme březen, navrhuje ČSSD. Chce přísný zákaz vycházení

Foto: vlada.cz

Předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

ČSSD navrhuje přísný zákaz vycházení s minimem výjimek. V úvahu prý přichází také uzavření firem.

Článek

Sociální demokraté přišli s plánem nazvaným „Obětujme březen“. Má jít o jeden měsíc přísných opatření, kdy by lidé měli zůstat doma.

„Musíme si otevřeně přiznat, že situace v naší zemi je už daleko za hranou. Výrazně agresivnější a nakažlivější britská mutace koronaviru se u nás rozšířila s takovou rychlostí a razancí, že přemohla všechna dosavadní opatření,“ píše se v tiskové zprávě strany.

Ministři ČSSD údajně hodlají prosazovat „odvážná a účinná opatření“. Současná opatření, která zavedla vláda, jíž je ČSSD součástí, strana označila za „polovičatý systém“.

Konkrétně chce strana prosazovat velmi přísný zákaz pohybu s minimem výjimek, například na cestu k lékaři. Nakoupit by mohl jen jeden člen domácnosti. Zavřít by se měly i některé dosud otevřené obchody - podle ČSSD nemají být otevřená například květinářství.

„Nebráníme se ani uzavření průmyslu, pokud bude shoda na tom, že to pomůže výrazně omezit počet kontaktů mezi lidmi,“ uvedla strana. Proti tomu je ale premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová i prezident Miloš Zeman.

Sociální demokraté zároveň chtějí zlepšit trasování a očkování a více podporovat podnikatele či lidi v karanténě a na nemocenské. „Měli bychom také začít vážně uvažovat o tom, aby nemocenská činila 100 % náhrady mzdy,“ píše se v tiskové zprávě.

ČSSD přitom v současnosti vede Ministerstvo práce a sociálních věcí, které má tyto návrhy v gesci. Právě v pátek chce ministryně Jana Maláčová schválit ve Sněmovně takzvanou izolačku - příspěvek až 370 korun denně k náhradě mzdy.

Reklama

Doporučované