Hlavní obsah

Obhájkyně podezřelého z napadení Kvitové vznesla námitku na podjatost soudu

Petra Kvitová u Krajského soudu v Brně.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

U soudu vypovídali dva svědci, rozsudek dnes ještě nepadne.

Článek

U Krajského soudu v Brně ve středu pokračovalo líčení v kauze napadené tenistky Petry Kvitové. O zápletku se hned v počátku postarala obhájkyně Radima Žondry Lucie Janovská Nejedlá. Vznesla totiž námitku k úternímu výslechu svědkyně a napadené tenistky Petry Kvitové. Podle ní byl výslech v oddělené místnosti bez videa nezákonný. Zároveň podala námitku na podjatost soudu.

Soudní líčení po krátké pauze pokračovalo. Soudkyně Dagmar Bordovská odmítla jakékoli pochybení tříčlenného soudního senátu. Řekla, že nemá zájem na tom, jak řízení dopadne. „Nikdo z nás tří nemá poměr k věci obžalovaného,” uvedla Bordovská.

Obhájkyně Nejedlá poté potvrdila, že na jednání soudu podá stížnost.

Soudkyně Dagmar Bordovská na středu předvolala dvě svědky. Oba se znali s obžalovaným Radimem Žondrou a vypovídali v souvislosti se stavbou v Napajedlích. Obžalovaný tvrdí, že Kvitovou nemohl dvacátého prosince 2016 napadnout, protože podobně jako předešlé dny pracoval na desítky kilometrů vzdálené stavbě. Za vydírání a porušování domovní svobody mu hrozí až 12 let vězení.

Žondra už byl v minulosti trestaný za loupežná přepadení starých lidí. Od počátku však tvrdí, že mu policisté přiřkli útok na Kvitovou neoprávněně. Vinu odmítá. „Ten čin musel spáchat amatér. Kdybych tam šel jen tak v čepici, bez rukavic, bez krytí obličeje, tak to se rovná sebevraždě. Byt je vzdálený 400 metrů od policejní stanice,“ uvedl dříve Žondra.

Kromě souvislostí se stavbou se soudkyně také ptala na okolnosti schůzky svědků s obhájkyní Nejedlou týden před předešlým lednovým řízením. „Paní obhájkyně nás hned na začátku korektně poučila, že nejde o schůzku, kde bychom byli nějak ovlivňovaní. Bylo to korektní jednání, k nimž podle mě běžně dochází,” řekl svědek R. K. Potvrdil, že se na schůzce setkali lidé, kteří se Žondrou pracovali ve stavební firmě, a také současná i bývalá Žondrova přítelkyně. Schůzka trvala víc než tři hodiny.

Zmocněnenc Petry Kvitové Lukáš Trojan však v dodatečných dotazech ke svědkovi naznačil, že setkávání advokáta se svědky není běžné. „Je to zvláštní záležitost, která snižuje důvěryhodnost svědků obhajoby. Určitě se k tomu ještě vyjádříme,” řekl zpravodaji Seznamu Trojan.

Soud také řešil okolnosti rekognicí, při nichž Kvitová rozpoznávala údajného pachatele.

Při první rekognici na podzim roku 2017 mezi 76 obličeji útočníka nepoznala, obžalovaný mezi nimi nebyl. Ke zlomu došlo až při dalším rozpoznávání. Kvitová Žondru bezpečně určila. „Je to určitě on. Jsem si jistá,” řekla a rozplakala se.

Žondra ve středu proces rekognice napadl. Podle něj policie vedla Žondru jako potenciálního pachatele už na začátku února 2018. „Je s podivem, že rekognice proběhla až jedenadvacátého května,” reagoval Žondra. Napadl také některé další procesní úkony, při nichž jej Kvitová určila jako útočníka. Označil je za nezákonné.

Žondra také zopakoval, že se ničeho nedopustil.

Soudkyně Bordovská soud odročila na 26. března 2018. Obhajoba žádá předvolání dalších svědků, chce také využít Žondrův test na detektoru lži, i když nemůže posloužit jako důkaz.

Reklama

Související témata:

Doporučované