Hlavní obsah

Objednáváte si odvoz opilí? Uber to pozná a přizpůsobí se

Uber pozná, zda jste opilí. Video: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Uber chce zlepšit své služby novou technologií, která vyhodnotí, jestli je zákazník opilý nebo pod vlivem drog. Podle získaných dat potom uzpůsobí službu konkrétnímu cestujícímu.

Článek

Společnost Uber vyvíjí novou technologii, která rozpozná, jestli je zákazník opilý nebo pod vlivem drog. Nový systém bude snímat rychlost chůze zákazníka, neobvyklé překlepy, zda se telefon pohybuje nebo dokonce úhel, pod kterým ho uživatel drží. Na základě těchto dat potom předpoví stav zákazníka a určí případnou úroveň opilosti uživatele.

Pokud systém vyhodnotí neobvyklé chování, služba se má konkrétní situaci přizpůsobit. Má například nasměrovat uživatele na lépe osvětlené místo pro vyzvednutí nebo vybere speciálně školeného řidiče. Technologie také může zabránit spojení opilého jedince s dalšími cestujícími.

Zatímco vyvíjení zvláštních bezpečnostních opatření zní užitečně, nová technologie ale vyvolává obavy týkající se možnosti zneužití shromážděných dat. Existuje také obava, že by systém mohl uživatele ohrozit. Podle nedávného průzkumu CNN bylo v USA za poslední čtyři roky obviněno 103 řidičů ze sexuálního napadení nebo obtěžování cestujících, mnoho z nich bylo pod vlivem alkoholu.

Reklama

Doporučované