Hlavní obsah

Oblast Králicka začíná pociťovat nedostatek elektrické energie

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oblast Králicka začíná pociťovat nedostatečnou kapacitu rozvodné sítě.

Článek

Problémy jsou s připojováním dalších odběratelů, uvedl dnes v tiskové zprávě Petr Šilar z pardubického hejtmanství po setkání hejtmana Martina Netolického (ČSSD) se starosty z mikroregionu Králicka a zástupci společnosti ČEZ Distribuce. Energetická společnost připravuje pro oblast projekt nového vedení 110 kilovoltů (kV).

„S připojením již mají problém i střední odběratelé, což se netýká jen firem, ale také bytové výstavby, která je v tuto chvíli de facto nemožná. Situace je tedy v tuto chvíli poměrně závažná,“ uvedl Netolický.

Samotné vedení o délce 13 kilometrů by se mělo budovat dva roky za předpokladu, že se žádná z etap plánování nezdrží. Dokončeno by mělo být v roce 2025.

Podle společnosti ČEZ Distribuce je Králicko pro energetiky specifické z geografického hlediska, ale také kvůli charakteru odběru, který je výrazně spojen s turistickým ruchem. Velkými spotřebiteli energie jsou lyžařské areály, které elektřinu potřebují na provoz vleků a lanovek nebo na zasněžování sjezdovek.

ČEZ vloni dokončil zhruba za 400 milionů korun výstavbu 28 kilometrů nového vedení se skoro 200 stožáry mezi Hlinskem a Poličkou. Kromě toho byly zprovozněny nové kabelové rozvody vysokého napětí na území Poličky a rozvodna 35 kV ve městě. Investice umožňuje připojování dalších odběratelů především z řad velkých podniků v průmyslové zóně v Poličce. Ve městě nedostatečná kapacita rozvodné sítě brzdila rozvoj podnikání. Výstavba sítě bude pokračovat z Poličky dál směrem na Svitavy. Náklady na výstavbu asi 19,5 kilometru dlouhé druhé části dosáhnou asi 230 milionů korun. Stavba se plánuje na roky 2021 až 2023.

Reklama

Doporučované