Hlavní obsah

Oblast západně od Athén zasáhly povodně. Hlášeno je 15 mrtvých

Silný déšť a vítr způsobily v Řecku lokální povodněVideo: AP

 

Reklama

Voda zaplavila tři města v okolí Athén. Předpověď na další dny hlásí, že silný déšť má pokračovat.

Článek

Nejméně 15 lidí zahynulo v oblasti západně od řecké metropole Athény v důsledku lokálních záplav vyvolaných silnými lijáky a bouří, uvedla řecká agentura AMPE s odvoláním na zdroje z civilní obrany a protipožární ochrany. Dalších 17 osob utrpělo zranění a devět z nich zůstalo v nemocničním ošetření. Uzavřena musela být dnes ráno na dvou místech i dálnice spojující Athény s městem Korint.

Silný vítr vyvracel stromy a poškodil řadu domů a obchodů například v okolí měst Megara, Nea Peramos a Mandra, která leží na západ od Athén. Vichřici doprovázel liják, proudy vody převracely auta a zničily četné silnice.

Většina obětí, které postupně našli hasiči, pochází z Mandry. Celkově přišlo o život 10 mužů a pět žen. Nejstarší oběti, ženě, bylo 95 let. Někteří lidé zemřeli v zaplavených domech, jeden muž na dvoře své firmy. Dvě těla strhla voda do blízkého moře.

Střední Středomoří už několik dní sužují silné vichry. O víkendu kvůli tomu zahynul podle agentury DPA turista na ostrově Korfu. Z pondělí na úterý zasáhl hustý liják řecký ostrov Symi na jihovýchodě Egejského moře, způsobil tam lokální záplavy a nebezpečné sesuvy půdy.

Meteorologové varují, že i v příštích dnech se v regionu čekají prudké lijáky.

Oklahomští hasiči zachránili řidičku ze zaplaveného autaVideo: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované