Hlavní obsah

Oblékli mi sebevražedný pás a řekli, že mám jít dál a aktivovat bombu, říká devítiletý chlapec

Svět bez obalu: Děti teroristé.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Extremistické skupiny v Afghánistánu rekrutují nové členy. Jedna z nich do svých řad bere i děti. Dva bratři popisují, jak výcvik vypadal. Devítiletý chlapec dostal příkaz zemřít v boji.

Článek

V roce 2015 začala jedna z řady extremistických skupin v Afghánistánu rekrutovat nové členy, a to včetně dětí. Dva bratři, jeden devítiletý a druhý šestnáctiletý, se k nim přidali. Dva roky se připravovali na spáchání sebevražedného útoku. Nakonec i se svým otcem od islámských bojovníků utekli. Teď žijí v provincii Nangarhár a o své zkušenosti hovořili s reportéry Hlasu Ameriky.

„Ukazovali nám videa, na kterých byli nevěřící velmi krutí vůči muslimům. Říkali nám, že místní policie a armáda jsou jen loutky v rukou nevěřících. Přesvědčovali nás, abychom se jim postavili a přidali se k džihádu,” říká jeden z bratrů.

Ten mladší tvrdí, že dostal rozkaz zemřít v boji. „Když mi oblékli sebevražedný pás, tak mi řekli, že zůstanou vzadu a já mám jít dál a aktivovat bombu,“ říká chlapec.

Když se to jejich otec, který byl mezi bojovníky také, dozvěděl, rozhodl se svými syny utéct. Teď spolupracuje s policií, která mu nabídla i ochranu. Jeho synové se snaží vrátit do normálního života, ale ostatní děti zůstávají nadále v moci bojovníků místní odnože Islámského státu.

Reklama

Doporučované