Hlavní obsah

Ruští boháči se začínají bát o své miliardy, které investovali na Západě

Oligarchové na seznamu. A začíná jim téct do bot.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako odvetu za ruské vměšování do voleb zveřejnilo americké ministerstvo financí seznam 114 ruských politiků a byznysmenů a také 96 oligarchů, kteří jsou podle něj úzce napojeni na prezidenta Vladimira Putina. Jde ale spíše o jakési varování. Na nikoho z nich totiž nebyly zatím uvaleny žádné sankce.

Článek

„Očekávalo se, že bude takový seznam vytvořen a je jedno, jestli se ta jména vzala z Forbesu nebo z telefonního seznamu,” říká významný britsko-americký podnikatel Bill Browder, který se zabývá investicemi v Rusku. „Teď je tu seznam 96 ruských oligarchů a já vám slibuji, že pokud se vztahy s Ruskem zhorší, což je pravděpodobné, tak Kongres vznese požadavek, aby byly na tyto lidi uvaleny sankce. A další věc, kterou vám můžu zaručit, je, že kdokoliv z tohoto seznamu má už teď velký strach, co to může znamenat pro jeho budoucí podnikání,” dodává Browder.

Na seznamu se objevilo 96 ruských oligarchů. Nechybí mezi nimi Roman Abramovič, jehož majetek, do kterého spadá i fotbalový klub Chelsea, se odhaduje na 11,3 miliardy dolarů, nebo Michail Prochorov s majetkem ve výši 9,1 miliardy dolarů a klubem NBA Brooklyn Nets a další nejbohatší ruští podnikatelé s úzkými vazbami na Západ.

Reklama

Související témata:

Doporučované