Hlavní obsah

„Dokažte mi, jak se jmenuji.“ Podnikatel stojí před soudem kvůli pochybnému autobazaru

Záhady Josefa Klímy: Nechával si peníze zákazníků za prodaná auta pro sebe, před námi se zarputile zapíral – teď stojí před soudem za zpronevěru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před rokem jsme zveřejnili případ pochybného podnikání Martina Svobody v autobazaru v Jablonci nad Nisou. Od zákazníků přijímal auta do komisního prodeje, a přestože je prodal, peníze klientům nikdy neposlal a nechal si je.

Článek

„V srpnu už to budou v podstatě tři roky, kdy se vůbec začalo zjišťovat, že se v autobazaru dějí dost zvláštní obchodní praktiky, tak bych řekla, že to trvá i celkem dlouho,“ komentuje průběh trestního řízení Veronika Porubská, která byla na konci července předvolaná k Okresnímu soudu v Jablonci nad Nisou jako jedna z poškozených. Zároveň ale připouští jakousi úlevu, že se případ dostal až před soud a Martin Svoboda je obžalovaný.

Celková škoda, kterou takto způsobil, činila podle policie 3 100 000 Kč. Státní zástupce následně obžaloval pana Svobodu ze zpronevěry.

Když jsme pana Svobodu navštívili v jeho novém působišti, pro změnu v autobazaru v Liberci, kam se přesunul z nedalekého Jablonce, tak se zapíral a veškerá obvinění na svou adresu odmítal.

„Já nejsem Svoboda, dokažte mi, že jsem Svoboda. Nejsem vůbec povinen se s vámi bavit,“ opakoval Martin Svoboda stále dokola s tím, že žádný autobazar v Jablonci neprovozoval a žádnou škodu nikomu nezpůsobil.

Tou dobou už nebyl Martin Svoboda pro policii zdaleka nepopsaným listem. V minulosti byl pravomocně odsouzen za krácení daní a to společně se svou manželkou, která mu pomáhá i v jeho současném podnikání s ojetými auty.

Dostali tehdy oba podmíněné tresty, on 8 a ona 6 měsíců. Martin Svoboda je ještě navíc obžalován z úvěrového podvodu. Tento případ se zatím ještě nedostal ani před soud. Navíc jsou oba notoričtí dlužníci, táhnou se za nimi exekuce v celkové výši skoro 30 milionů korun, ale dluhy nesplácí.

Autobazar v Jablonci rozjeli v roce 2017. Kvůli problematické minulosti ale nemohli a ani nechtěli nikde figurovat veřejně. Autobazar tak formálně provozovala společnost Field Group. Fakticky ho ale ovládal právě Svoboda. On vedl klíčová jednání s klienty, on nebo jeho žena uzavírali komisní či kupní smlouvy, on měl přístup k účtu a manipuloval s finančními prostředky.

„Pan Svoboda vystupoval z pozice majitele celého provozu, při tom prvním jednání byl velice vstřícný, nic nebyl problém, zařídíme, zajistíme,“ vzpomínala na první kontakty se Svobodou Veronika Porubská.

Přestože pan Svoboda následně auto paní Porubské prodal a má už tak dávno nového majitele, svých 176 tisíc nikdy od něho nedostala. Podobně dopadl například i Svatopluk Beneš, kterému Svoboda dodnes dluží necelých 300 tisíc.

„To je podvod opravdu takový primitivní, jako že vezmu auto do komisního prodeje, prodám ho a nezaplatím danému člověku,“ komentoval Svobodovo počínání pan Beneš.

Poté, co se Martin Svoboda přesunul z Jablonce do Liberce, opět kšeftuje s ojetými auty. I když tak nějak pokoutně. Člověk, který autobazar oficiálně provozuje, tvrdí, že pro něj Svoboda nedělá a že provozuje jen sousední parkoviště, nám se ale ozvala žena, která dosvědčila, že auto v bazaru jí prodával právě Svoboda.

„Vypadal, že tam šéfuje, tam bylo jediné číslo, to zvedala buď jeho manželka, nebo on a jednali s námi, že jim to patří, že to je jejich autobazar,“ řekla nám dotyčná žena s tím, že si přeje zůstat v anonymitě.

Kupní smlouva, kterou Svoboda s novou majitelkou auta sepsal, ale zněla na neexistující firmu Auto Liberec a Svobodovo jméno tam opět nikde oficiálně nefigurovalo. Nejen proto se i těmito aktivitami pana Svobody začala zabývat tentokrát kriminálka v Liberci.

Letos v zimě proběhlo v kauze jabloneckého autobazaru první předběžné slyšení zaměřené zejména na způsobenou škodu.

„Myslím, že nás tam mohlo být mezi 12 a 15 poškozenými, bohužel je 80 procent lidí v důchodovém věku, a to teda považuju za úplně nehorázný hyenismus ze strany pana Svobody,“ popisuje Veronika Porubská.

Před týdnem pak proběhlo první kolo hlavního líčení. Martin Svoboda poslal za sebe pouze právníka. Na rozdíl od něj ale poškození přijít museli, aby před soudem vypověděli, jak je pan Svoboda připravil o jejich peníze. Že by je získali zpátky, v to moc nedoufají.

„Odhaduju to tak, že určitě bude před soudcem slibovat, že zaplatí, což se samozřejmě nikdy nestane, protože ten člověk má exekuce, jeho paní má exekuce, dluží, kam se podívá, všude, kde působil, tak udělal sekyru,“ říká Svatopluk Beneš, který také dorazil k soudu jako svědek a poškozený v jedné osobě.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované