Hlavní obsah

Obrazem: Lžou nám! Teheránem zmítají protesty, dění v Íránu zvedlo z křesel i Západ

Foto: Profimedia.cz

Protesty v ulicích Teheránu vypukly v sobotu poté, co armádní činitelé přiznali, že omylem sestřelili ukrajinské civilní letadlo.

Reklama

Írán, Spojené státy, Velká Británie, ale i další země světa zažily o víkendu sérii protestů kvůli rostoucí tenzi mezi USA a Íránem. Zatímco jedni volají po klidu zbraní a vyzývají amerického prezidenta, aby nepřiživoval konflikt, druzí pálí britské a izraelské vlajky či protestují proti vládě vedení vlastní země.

Článek

Íránce vyhnalo do ulic sobotní doznání tamních armádních špiček, že omylem sestřelily civilní ukrajinské letadlo. Režim do té doby vinu na smrti 176 cestujících odmítal a důkazy, že stroj opravdu nespadl kvůli technické závadě, označoval za lži. V sobotu ovšem Teherán přiznal vinu s tím, že ke katastrofě přispělo vyhrocení vztahů se Spojenými státy. Neštěstí se totiž odehrálo několik dnů poté, co USA zabily vlivného íránského generála Kásima Solejmáního.

Lidé začali už v sobotu protestovat proti vlastní vládě. Davy skandovaly: „Náš nepřítel je právě tady“ a „Smrt lhářům, smrt diktátorovi“. Policie je rozháněla i za použití slzného plynu. Po zadržení britského velvyslance Roba Macaireho, jehož režim podezíral z podněcování protestů, se navíc jednotky basídžů (islámských dobrovolníků) shromáždily před britskou ambasádou, kde spálily britskou vlajku.

Zabití Solejmáního a následné sestřelení ukrajinského letadla vyvolává vlny nepokojů i jinde. Přesvědčit se můžete v přiložené fotogalerii z víkendových protestů.

+6

Reklama

Doporučované