Článek
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QO_z/75iCJ/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1662%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vánoční kapr se prodává asi na 3000 místech v Česku.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QO_z/1FeCI/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1662%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Smažený kapr se stal v Česku tradičním štědrovečerním pokrmem až po druhé světové válce.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QI_u/yPHIO/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1636%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Stalo se tak díky příznivějším cenám kvůli velkochovům i tehdejší oblibě smaženého jídla.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QI_u/QvnIP/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1700%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Samotný recept na smaženého kapra přitom pochází již z 19. století.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QQ_t/9NqD/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1633%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Podle průzkumů se smažený kapr podává asi ve dvou třetinách českých domácností.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QR_p/AsRHj/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1593%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Naopak asi pětina Čechů kapra nejí vůbec.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QR_p/ep9Hk/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1644%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Kapr představuje asi 90 % chovu ryb u nás.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QL_v/LK5HX/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1670%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Ročně se u nás vyloví kolem 17 tisíc tun kapra.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QR_p/p62Hl/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1635%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Češi v celoevropském měřítku ryby moc nejedí. Celkově se u nás na hlavu zkonzumuje asi jen čtvrtina ryb, než je evropský průměr. A to včetně našich Vánoc.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QL_v/06tHY/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1644%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Prodej živých kaprů musí splňovat přísné hygienické normy, mimo jiné i proto, aby se předešlo utrpení ryb.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QL_v/o8fHZ/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1573%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Dodržování hygienických podmínek, životní podmínky ryb a dodržování legislativy při usmrcování kontroluje u prodejců Státní veterinární správa.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QI_u/4cwIQ/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1661%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Veterinární správa doporučuje, aby si lidé nechali zabít kapra v místě prodeje.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QO_z/wwUCK/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1642%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Inspektoři kontrolují, zda kádě s rybami nejsou přeplněné nebo zda je voda dostatečně okysličená.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QN_t/dlcq/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1657%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Usmrcování ryb musí být v souladu s předpisy.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QN_t/A3Zp/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1667%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
V celé republice inspektoři stihnou vykonat kolem devíti set kontrol.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QP_s/XzfER/turek-kapr-vanoce-stanek.jpeg?fl=cro,0,0,2500,1637%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Loni bylo zaznamenáno nějaké pochybení zhruba u tří procent prodejců.