Hlavní obsah

Někteří se spravedlnosti nedožijí, říká advokát v kauze okradených seniorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

V podvodném letadlu podle policie ztroskotalo přes 1200 starších klientů. Často přišli o celoživotní úspory.

Reklama

Podvodníci podle policie okradli seniory o 340 milionů korun. „Spousta klientů se bojí, že se nedožijí konce procesu,“ říká zástupce velké části poškozených.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejdříve pomoc advokátů i řemeslníků, pak nabídka zhodnocení peněz. Propracovaný systém spletence 18 firem kolem Ramfin holdingu podle policistů vymámil z lidí nad 50 let 340 milionů korun.

Na policii se přihlásilo přes 1200 lidí, přes dva roky marně vyhlížejí spravedlnost. Také lidé z oboru potvrzují, že se případ svým rozsahem a zacílením na zranitelné lidi neslavně vymyká. „Není to o tom, že si senior koupil hrnce za 20 tisíc, ale že mu sebrali celoživotní úspory,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy advokát Filip Petráš.

Někteří se již spravedlnosti nedožijí

S kolegy zastupuje 380 klientů z případu. Mimo jiné v zákulisní právní tahanici pomohli zařídit, aby na část poškozených bylo pohlíženo jako na „zvlášť zranitelné oběti“, což jim zajišťuje speciální práva.

Třinácti stíhaným hrozí za závažné podvody a účast v organizované zločinecké skupině až 13 let vězení, čtyři z nich jsou trestně stíhaní už od roku 2022. Je mezi nimi i bývalý fotbalista brněnské Zbrojovky či Drnovic Miloslav Kufa se změněným příjmením na Honek. S redakcí Seznam Zpráv od počátku nekomunikují.

Policie v případu zajistila majetek i peníze v řádech desítek milionů korun. Zmocněnec věří, že se oběti dočkají části odškodnění. „Snad bychom se do té fáze mohli dostat někdy příští rok,“ říká advokát z kanceláře Petráš Rezek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Po dvou letech od rozsáhlé policejní razie není hotová obžaloba. Jakou máte zpětnou vazbu od vašich klientů?

Řeknu to úplně upřímně. Stěžují si na špatnou finanční situaci způsobenou tímto případem. Spousta z nich má obavy, že se nedožijí konce procesu. V několika případech už to tak opravdu nastalo.

Vyhotovení obžaloby většinou trvá šest až 12 měsíců, lhůtu lze zákonně prodlužovat. Tady aktéři pracují s obřím spisem, ale je standardní, že po dvou letech stále není hotovo?

Vzhledem k počtu poškozených by to tak teoreticky mohlo být. Nicméně se domnívám, že by orgány činné v trestním řízení měly brát v potaz právě, řekněme, vysoký věk těch poškozených, a měly by postupovat co nejaktivněji a co nejrychleji. Bude to znít škaredě, ale je důležité, aby se ti lidé dožili spravedlnosti.

Co by za vás řešení podobných případů mohlo urychlit?

Efektivnější práce. Ale tady nechci policii nikterak hanit. Často panuje personální podstav. Tak velikou kauzu takové záležitosti i s ohledem na zvlášť zranitelné osoby by měly dělat desítky lidí, ne jednotky. To se lehce říká, těžko udělá.

Sebrali jim celoživotní úspory

Přípravné řízení má jasně daná pravidla. Státní zástupce nemůže případnou obžalobu a termíny předjímat. Nicméně máte nějaké signály, kdy přípravné řízení skončí a dojde k posunu?

Nedávno se rozšířil počet obviněných na 13 a změnila se kvalifikace trestného činu na organizovanou zločineckou skupinu. Máme informaci, že by se prostředky pocházející z trestné činnosti mohly rozdělovat už při soudním řízení. Věřím, že bychom se do té fáze mohli dostat někdy příští rok.

Tušíte, jakou částku by klienti mohli dostat?

Nezlobte se, tady se budu bránit konkrétnímu číslu. Rozšiřuje se počet obviněných, může docházet k blokacím dalšího majetku. V tomto buďme opatrní.

Hlavní aktéři kauzy Ramfin

  • Miloslav Honek (dříve Kufa) – nejpozději od dubna 2019 řídicí osoba celé skupiny Ramfin, kromě jiných funkcí od prosince 2018 předseda Investičního družstva Merhautova.
  • Miloslav Kufa mladší – manažer linie skupiny Ramfin. Mimo jiné společník ve společnosti Celostátní česká služba, dříve Senior Safe, s. r. o.
  • Michael Pokiser – obchodní ředitel pro skupinu Ramfin, mimo jiné v letech 2015 až 2018 stoprocentní vlastník společnosti High Corporation, s. r. o.
  • Tomáš Kunc – provozní ředitel pro skupinu Ramfin, dřívější společník se stoprocentním podílem ve společnosti Infinity Service, s. r. o.

Už na začátku jste se zasazovali o to, aby podvedeným seniorům byl přiznán status zvlášť zranitelné oběti. Můžete popsat, jak se to vyvíjelo?

Policie to nejdřív zamítla, podali jsme proti postupu stížnost. Pak se k nám přidala ještě jedna advokátní kancelář. Poté se velmi dlouho řešilo s policií, jak to udělat. Naštěstí jsme ve spolupráci se státním zastupitelstvím dali dohromady čestné prohlášení, tedy že poškozeným bylo nad 60 let, že se kvůli případu zhoršila jejich finanční situace. Ta se logicky zhoršila všem, kdo do toho peníze dali. I kdyby ve firmách zmizely dvě koruny. Teď konečně byl po hodně dlouhé době prvním 50 našim klientům abecedně podle příjmení přiznán status zvlášť zranitelné oběti.

Zákon jim stanovuje určitá práva, mimo jiné nese náklady za právní služby stát.

Na začátku jsme od klientů vybrali nějakou zálohu, s přiznáním statusu zranitelné oběti budeme klientům tyto peníze vracet. Snažíme se těm lidem pomoci, protože je to ze strany obviněných jeden z největších případů hyenismu, které jsem ve své praxi zažil, a to jsem zažil hodně. Ty praktiky byly jasně zacílené. Není to o tom, že si senior koupil hrnce za 20 tisíc, ale že mu sebrali celoživotní úspory.

Popsal jste, že bylo velmi těžké status pro oběti získat. Bylo to právě kvůli nákladům, které půjdou na vrub státu?

Tady nechci spekulovat. Může to být velká administrativní zátěž. Také pro nás to znamenalo stovky hodin práce vše vykomunikovat s klienty, dát dohromady čestná prohlášení a podobně. Ano, může to být i finanční zátěž pro stát. Poškozených je opravdu spousta. Ale tady říkám otevřeně: Pokud zákonodárce nastaví legislativní mantinely natolik špatně, že je možné se dopouštět takové činnosti, nechť nese i ty náklady. Ne nadarmo je status zvlášť zranitelné oběti zařazený v trestním zákoníku a v trestním řádu. A v takovém případě má stát převzít odpovědnost za nastalou situaci.

Řekl jste, že se někteří klienti soudního procesu nedožili. Kolik jich je?

Zatím jsou to jednotky lidí, ale narážíme na další věc. Snažíme se mezi klienty dělat osvětu, ale oni se s tím problémem mnohdy nesvěří ani svým nejbližším. Stydí se za to, že naletěli. Ale to je normální lidská vlastnost. Nicméně když to příbuzní nevědí a nedejbože dojde k úmrtí, tak to nemusí zjistit ani notář, pohledávku nezahrnou do dědictví a není pak možné to projednat. Peníze propadají, což je škoda. Samozřejmě také hrozí, že se někteří lidí vůbec neobrátili na policii.

Reklama

Doporučované