Hlavní obsah

Křetínský kupuje podíl v německých železárnách Thyssenkrupp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Daniel Křetínský.

Reklama

Křetínského firma EPCG kupuje v ocelářském podniku 20 procent a debatuje o koupi dalších 30 procent. Němci slibují, že díky tomu nebudou muset propouštět.

Článek

Český podnikatel Daniel Křetínský vstupuje do dalšího odvětví. S majiteli tradičních německých železáren Thyssenkrupp dohaduje partnerství, ve kterém by jeho firma EPCG výhledově získala polovinu podniku.

V první fázi EPCG kupuje v Thyssenkrupp 20procentní podíl a vyjednává o koupi dalších 30 procent. Zprávu ráno rozeslal Křetínského mluvčí Daniel Častvaj. Cenu podle něj nechce ani jedna ze stran zveřejňovat.

Křetínský dosud podnikal v první řadě v energetice, v Německu už má dvě velké společnosti na těžbu uhlí a výrobu elektřiny. EPCG zdůvodňuje spojenectví tím, že může německým hutím usnadnit dekarbonizaci výroby, a tím „významně přispět k ochraně budoucnosti ocelářského průmyslu v Německu“.

Thyssenkrupp je firma s 200letou historií a roky platila za symbol síly německého průmyslu. Stejně jako jiné evropské hutě ale složitě bojuje s levnější asijskou konkurencí. Tento měsíc oznámila plán snižování výrobních kapacit a pracovních míst v jedné ze svých dvou hlavních ocelárnách v Duisburgu.

Spojenectví s Křetínským Němci vykreslují jako cestu, jak z problémů ven. Předseda představenstva Thyssenkrupp AG Miguel López ve společné tiskové zprávě uvedl, že vstup EPCG pomůže „odvrátit nezbytné propouštění“ a zajistit železárnám ziskovou budoucnost.

Další výhodou partnerství – kromě čerstvého kapitálu – má být zkušenost EPCG v energetice. Od ní si Němci slibují, že se hutě snáze vypořádají s nároky na dekarbonizaci. „Silný energetický partner, jako je EPCG, je pro to nepostradatelný,“ zdůraznil López.

„Celé evropské ocelářství projde podobnou transformací jako energetický sektor,“ uvedl k transakci Křetínský s tím, že jeho firmy už s přerodem energetiky zkušenost mají. Thyssenkrupp bere Křetínský „s velkým respektem jako jeden z tradičních pilířů německé ekonomiky“ a partnerství mu má zaručit udržitelnou budoucnost.

Křetínský do německého podniku vstupuje přes firmu, která zastřešuje všechna jeho hlavní podnikatelská aktiva a která je pod jeho dominantní kontrolou. V EPCG sám drží 89,21 procenta a zbytek má jeho manažerský tým. Až o patro níž je jeho nejznámější firma EPH, kterou vlastní spolu se svým dlouholetým partnerem Patrikem Tkáčem ze slovenské skupiny J&T. EPCG drží v EPH 56 procent, zbytek patří firmě J&T Capital Partners, kde je Tkáč jedním z akcionářů.

Na německé straně se transakce týká podniku Thyssenkrupp Steel Europe, což jsou největší ocelárny v Německu s 27 tisíci zaměstnanci. Německá vláda a zemská vláda Severního Porýní-Vestfálska společně podpořili dvěma miliardami eur novou investici do zelené výroby oceli na bázi vodíku, další tři miliardy eur do něj vložila firma.

Souběh státní podpory s tím, že firma začala v poslední době mluvit o snižování kapacit v tradiční výrobě a o propouštění, vyvolal v Německu bouřlivou debatu, jak bude budoucnost slavné firmy vypadat.

„Máme závody, které jsou dimenzovány na roční produkci téměř 12 milionů tun, ale v současné době prodáváme jen asi devět milionů tun - a trend může být ještě nižší,“ uvedl v únoru pro deník Westdeutsche Allgemeine Zeitung předseda dozorčí rady podniku a bývalý německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Varoval, že firma bude muset projít „fundamentální reorganizací“, pokud si má zajistit dlouhodobou budoucnost.

Reklama

Doporučované