Hlavní obsah

Obrazem: Povodňová vlna ničila vše, co stálo v cestě, zalila Francii i Itálii

Část Francie a Itálie zasáhly o víkendu povodně. Povodňová vlna ničila vše, co jí stálo v cestě.Video: AP

 

Reklama

Přívalové deště si na jihu Francie a na severu Itálie vyžádaly nejméně deset životů, přes dvacet lidí se stále pohřešuje. Povodňová vlna strhávala mosty, domy i silnice. Škody dosahují milionů eur.

Článek

Na jihovýchodě Francie a severu Itálie stále pokračují pátrací akce a práce na odstraňování škod po extrémně silných deštích, které alpské oblasti zasáhly v pátek a v sobotu.

Italský list Corriere della Sera uvedl, že se v Itálii po záplavách našlo už osm mrtvých těl. Agentura AFP nicméně napsala, že část z nich byla v pokročilém stadiu rozkladu, a mohlo by se tak jednat o těla vyplavená z některých hřbitovů. Italská pobřežní stráž uvedla, že jejich identifikace bude složitá.

Další dvě těla našli záchranáři poblíž francouzského města Nice. Mrtvého francouzského pastýře objevil italský pátrací tým, další muž zahynul v autě, které bylo smeteno záplavami ve vesnici Saint-Martin-Vésubie.

Obětí je nejméně deset, podle francouzských hasičů se ale další více než dvě desítky lidí stále pohřešují. Spolu s přívalovými dešti sužovaly v pátek a v sobotu jih Francie a sever Itálie prudké vichřice.

+7

Drsné počasí způsobilo škody v řádech milionů eur. Záplavy smetly několik domů, silnic i mostů. Ulice tamních měst zavalilo bláto a převrácená auta. Povodňová vlna také přerušila dodávky proudu. V italské vesnici Tanaro zničily záplavy hřbitov a odnesly desítky rakví.

V Itálii zasáhly deště nejhůř Údolí Aosty a Piemont. V obci Sambughetto vyšplhaly srážkové úhrny za čtyřiadvacetihodinový úsek až k 630 milimetrů. Za jediný den spadla v oblasti více než polovina ročních srážek. Některé regiony vyhlásily kalamitní stav.

Francouzské úřady poslaly do nejhůře zasaženého departmentu Alpes-Maritimes téměř 1000 hasičů s cílem najít pohřešované a obnovit komunikace. Do odvolání také uzavřely přes dvě desítky škol.

Reklama

Doporučované