Hlavní obsah

Z okolí filipínské sopky je měsíční krajina. Vše zasypal popel

Filipínská sopka Taal zasypala hlavní město Manilu popelem a proměnila ji v měsíční krajinu. Obyvatelé spolu s úřady mezitím odklízí škody.Video: AP

 

Reklama

Filipínská sopka Taal chrlí od soboty kouř, lávu a popel, který zasypal i hlavní město Manilu a její okolí. Kvůli sopečné aktivitě byly z okolí sopky evakuovány desítky tisíc obyvatel a byl omezen provoz na mezinárodním letišti v Manile.

Článek

Od soboty sledují filipínští seismologové sopečné aktivity znovu probuzené sopky Taal. Ta vychrlila do výšky asi jednoho kilometru mračno dýmu a popela, erupci provázelo silné burácení a otřesy. Erupce byly natolik silné, že byl k vidění i zvláštní meteorologický jev – sopečné blesky.

V neděli začala z vulkánu vytékat láva a úřady zvýšily stupeň aktivity z druhého na čtvrtý z pětibodové škály. Z důvodu sopečné aktivity úřady evakuovaly od neděle už 40 000 lidí. Ti vyhledali pomoc ve zhruba 200 evakuačních centrech.

Popel, který sopka chrlila ze svého nitra, zanesl vítr až do hlavní města Manily, která je od epicentra vzdálena 60 km. To způsobilo zastavení provozu na mezinárodním letišti. Zrušeno či odloženo bylo více než 500 mezinárodních a domácích letů, což zasáhlo asi 80 000 pasažérů, řekl agentuře AP manažer letiště Ed Monreal. Později byl provoz v omezené míře obnoven.

Na Filipínách mezitím pršelo. To způsobilo, že vrstva popela a vulkanické suti, kterou o víkendu vychrlila filipínská sopka Taal, se změnila v kluzké bahno, které ztěžuje dopravu. Podívejte na video a galerii, jak vypadá okolí sopky a Manila po vulkanické aktivitě.

Taal se nachází na hlavním filipínském ostrově Luzon v provincii Batangas a je to druhá nejaktivnější sopka na Filipínách.

+9

Reklama

Doporučované