Hlavní obsah

Obří graffiti po rozebrání pomůže lidem v koronavirové nouzi

Foto: město Praha

Nové graffiti v Praze poslouží dobročinným účelům.

Reklama

Na pražském Výstavišti vzniklo unikátní graffiti. Zůstane tady do doby, než začne rekonstrukce pavilonů. Poté se uskuteční dražba jednotlivých desek, jejíž výnos pomůže rodinám, které se kvůli koronaviru ocitly v nouzi.

Článek

Jedinečné graffiti o velikosti 450 m2 vzniklo na Výstavišti v Praze. Autorská dvojice Tron a X-Dog alias Michal Škapa a Ondřej Vyhnánek vytvořila na jedné ze stěn Křižíkova pavilonu dílo inspirované sci-fi literaturou i komiksy. Graffiti bude na Výstavišti k vidění jen do doby, než začne plánovaná rekonstrukce pavilonů. Část díla se pak přesune na Kampu, kde se v prosinci uskuteční dražba jednotlivých desek. Deset vybraných panelů bude vydraženo a celý výtěžek poputuje na podporu dvou organizací pomáhajících rodinám, které jsou kvůli koronavirové krizi ve finanční tísni, a to do Klubu svobodných matek a organizace Pink Bubble, jež pomáhá dětem, jejich rodinám a mladým lidem v boji s rakovinou.

Časosběrné video ukazuje proměnu stěny.Video: město Praha

Tron, tedy Michal Škapa, s Ondřejem Vyhnánkem alias X-Dogem vytvořili obří graffiti za necelý týden. Možnost využít jako plátno architektonickou památku se podle nich nenaskytuje často. „Plocha o takovém rozměru je vždy výzvou a Křižíkovy pavilony jsou zcela unikátní prostor. Navíc má celý mural kvůli brzké plánované rekonstrukci velmi krátkou trvanlivost a z původního Křižíkova pavilonu se zachová jen několik fragmentů, které pak poslouží dobré věci,“ řekl Michal Škapa.

„Inspiraci jsme čerpali ze sci-fi literatury, vědeckých kreseb i komiksů a stylově samozřejmě vycházíme z našich graffiti kořenů, i když tady jsme už u velkoformátových maleb,“ doplnil Ondřej Vyhnánek.

Foto: město Praha

Pavilon v původním stavu.

Malba má podobu bájného ztraceného města – hlava složená z fragmentů, která se chystá vdechnout metropoli nový život, v ruce drží jiskru a kolem víří celý vesmír. Kombinace světa techniky i fantaskní vize jsou propojené do jednoho originálního výtvarného celku, ale i po rozebrání budou vybrané desky určené k dražbě fungovat jako samostatné umělecké dílo.

Foto: město Praha

Stejný pavilon po „zásahu“ sprejerů.

Za projektem stojí Praha jak organizačně, tak finančně. „Křižíkovy pavilony postupně podstupují plánovanou rekonstrukci, někde již začala. Využití stávajících ploch k méně tradičnímu uměleckému zpracování a následně i k charitativnímu účelu považujeme za velmi smysluplné,“ uvedl radní Jan Chabr. „V této nelehké době město pochopitelně velmi důsledně řeší, které výdaje omezí, ale v tomto případě jsme se rozhodli projekt podpořit vzhledem k návratnosti nákladů směrem k těm, kteří se kvůli koronavirové krizi dostali do finanční nouze.“ Náklady hlavního města byly přibližně 900 tisíc korun.

„Čtyři sta padesát metrů čtverečních je obrovská plocha, ale autoři si s ní i v tak krátkém čase poradili skvěle. Očekáváme, že projekt osloví nejen mladou generaci se zájmem o alternativní způsob tvorby, ale i mecenáše, kteří se aktivně zapojí do dražby,“ řekl Tomáš Hübl za Výstaviště Praha.

Reklama

Doporučované