Hlavní obsah

Obří kyvadlo architekta Josefa Pleskota se přestěhovalo z Prahy do Ostravy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obří kyvadlo architekta Josefa Pleskota se přestěhovalo z Prahy do Ostravy. Umístěno je v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Poprvé se dá do pohybu 17. listopadu. ČTK to řekla mluvčí industriálního areálu Eva Kijonková.

Článek

„Pleskotovo desetimetrové, zhruba dvě tuny vážící kyvadlo bylo původně umístěno v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Nyní se toto originální dílo přestěhovalo právě do Gongu v Dolních Vítkovicích,“ řekla. Objekt je poctou technickým dovednostem člověka. Podle Josefa Pleskota do něj lze vložit jak neklid, tak klidnou lidskou energii.

Poprvé se artefakt dá do pohybu 17. listopadu při celodenním komponovaném programu, který Dolní Vítkovice na Den boje za svobodu a demokracii připravily. Dílo rozhýbe přímo jeho autor. „Kdo má rád emotivní architektonické počiny, přijde si na své od 14:00. V tu dobu totiž mezinárodně uznávaný architekt Josef Pleskot v programu Kyvadlo, matematika a emoce rozhýbe unikátní obří kyvadlo, které propojuje umění, architekturu, vědu a techniku,“ uvedla Kijonková.

Architekt Pleskot vede vlastní architektonickou kancelář AP ateliér. Za své realizace získal řadu ocenění a významně se podílel i na proměně Ostravy. Podle jeho návrhů byla například revitalizována právě Multifunkční aula Gong, vybudován Svět techniky, Bolt Tower, objekt Heligonky nebo Zemědělského muzea v Dolní oblasti Vítkovic (DOV). Nyní pracuje na projektu lávky přes řeku Ostravici, která příští rok propojí centrum města s areálem Dolních Vítkovic. Je rovněž autorem dosud neuskutečněné přístavby Galerie výtvarného umění pod názvem Bílý stín v centru města.

Reklama

Doporučované