Hlavní obsah

Obří podvody s naftou, obžalovaní se málem nevešli do soudní síně

Soud - Eduard Vít a spol.

 

Reklama

Případ daňových podvodů za více než miliardu korun v pátek začal řešit Městský soud v Praze.

Článek

Příliš malá soudní síň a na ni příliš mnoho obžalovaných. To je první dojem z procesu, který řeší u městského soudu složité daňové podvody, a tak se podle všeho protáhne na dlouhé měsíce.

Na lavici obžalovaných sedí celkem osm mužů, podle obžaloby připravili stát na daních o 1,25 miliardy korun.

Mezi nimi, hned vedle hlavního obžalovaného Eduarda Víta, sedí i Antonín Michal, syn manžela zpěvačky Heleny Vondráčkové Martina Michala.

Obžaloba má desítky stran a její přečtení zabralo státnímu zástupci přes tři hodiny času.

Skupina podle ní přes síť mnoha firem dovážela z Německa a Rakouska pohonné hmoty. Firmy byly založeny na jména bílých koní, zpravidla nemajetných lidí, kteří ve skutečnosti nic neřídili.

Firmy fiktivních šéfů paliva nakupovaly v zahraničí bez DPH, v Česku je pak prodávaly už s připočítanou DPH, kterou ale neodváděly státu.

Trestné činnosti se obžalovaní měli dopouštět od roku 2010 do roku 2012. V prosinci 2012 je zadrželi specialisté Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Policie při zásahu zabavila mimo jiné přes 15 milionů korun v hotovosti a také luxusní auta, která mohla být podle policie pořízena z peněz získaných trestnou činností.

Vyšetřování trvalo skoro čtyři roky. Případ je ostře sledován nejen kvůli postavě Antonína Michala. Výjimečný je i způsobenou škodou a propracovaností sítě firem, které byly podle obžaloby k daňovým podvodům využívány.

Obžalovaným hrozí až desetileté tresty vězení.

Reklama

Doporučované