Hlavní obsah

Obří výbuch otřásl největším městem ropné diktatury. Zraněných jsou stovky

Upozornění: Některé záběry z místa jsou drastické. Omlouváme se za sníženou kvalitu záznamu.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 20 mrtvých a 600 zraněných si včera vyžádala série výbuchů ve městě Bata. Lokální média informují o katastrofě, která nemá obdoby. Nemocnice se nestíhají starat o zraněné a poničené jsou téměř všechny budovy ve městě.

Článek

K sérii výbuchů došlo v přístavním městě Bata, které je ekonomickou metropolí Rovníkové Guineje. Zemřelo při nich nejméně 20 lidí a dalších 600 je zraněných. Záběry ve státní televizi ukázaly poničené domy a mnoho zraněných, zejména dětí. Televize informuje nejméně o čtyřech explozích, vážně poškozené jsou i vzdálenější budovy ve městě, uvedly zahraniční tiskové agentury.

První informace naznačují, že exploze se ozvaly v muničním skladu vojenské základny ve čtvrti Nkoa Ntoma, kterou využívají hlavně speciální síly a četnictvo. Právě z této základny podle záběrů stoupal po výbuších černý dým.

„Město Bata se stalo obětí nehody způsobené nedbalostí jednotky odpovědné za hlídání skladišť dynamitu, výbušnin a munice ve vojenském táboře Nkoa Ntoma, která se vznítila od jisker od ohnišť na polích zemědělců. Vše nakonec vybuchlo,“ uvedl prezident Teodoro Obiang Nguema citovaný agenturou AFP. Prezident nařídil prošetření celé události.

Podle zprávy ministerstva obrany výbuch munice „velké ráže“ způsobil „tlakovou vlnu, která naprosto zničila mnoho sousedních domů,“ cituje prohlášení agentura AFP. Prezident Nguema dodal, že exploze „poškodila téměř všechny domy ve městě“.

Na záběrech bezprostředně po výbuchu je vidět chaos a dezorientovaní lidé, kteří se snaží ukrýt do bezpečí. „Slyšeli jsme explozi, viděli jsme kouř, ale nevěděli jsme, co se děje,“ říká tamní svědek události pro agenturu AFP.

Místní média apelují na obyvatele, aby přišli darovat krev. Nemocnice upozorňují, že jsou zahlcené. Lokální média přinášejí záběry z vyprošťování těl zpod sutin zřícených domů, nákladních aut plných raněných včetně dětí a lidí, kteří před nemocnicí leží na zemi.

Prezident Nguema volá po mezinárodní pomoci a uvedl, že neštěstí přichází v již tak těžké době pro zemi, kterou odůvodňuje „ekonomickou krizí způsobenou pádem ceny ropy a koronavirovou pandemií“.

Soustrast s oběťmi a jejich rodinami vyjádřil francouzský ambasador v zemi Olivier Brochenin, který označil incident za „katastrofu“. Španělská ambasáda doporučila svým občanům v zemi, aby zůstali doma. Bývalý americký diplomat a regionální bezpečnostní zmocněnec pro západní Afriku William Lawrence označil incident za „velice šokující“. Dodal, že Rovníková Guinea nebyla na neštěstí této velikosti připravena.

Malé středoafrické zemi už skoro 42 let vládne železnou rukou osmasedmdesátiletý prezident Teodoro Obiang Nguema, jehož režim je pravidelně obviňován z porušování lidských práv, připomíná agentura AFP. Bata je největší město Rovníkové Guineje, která je bohatá na ropu a plyn a kde většina obyvatel žije v chudobě. Viceprezident pro obranu a bezpečnost Teodoro Nguema Obiang Mangue, který je prezidentovým synem a pravděpodobným nástupcem, se objevil na záběrech, jak si prohlíží trosky a je obklopen svými izraelskými tělesnými strážci.

Režim tvrdí, že v prosinci 2017 zmařil pokus o státní převrat vedený zahraničními žoldáky. Následně bylo 130 lidí – polovina v nepřítomnosti – odsouzeno k trestům vězení od tří do 96 let. Mezi odsouzenci bylo také pět Francouzů.

Reklama

Doporučované