Hlavní obsah

Obrovský přestup mění síly v NHL, Toronto získalo Tavarese a chce Stanley Cup. Nové smlouvy mají i Češi

V NHL se otevřel trh s volnými hráči. Působiště mění i Češi.Video: Karolína Bulisová, Profimedia.cz

 

Reklama

Toronto Maple Leafs vyhrálo boj o největší volnou hvězdu NHL, s útočníkem Johnem Tavaresem podepsalo megakontrakt na 77 milionů dolarů a bude v příští sezoně usilovat o Stanley Cup. Pár hodin po otevření trhu s volnými hráči podepsali novou smlouvu i čeští hokejisté.

Článek

Bylo to hlavní téma posledních hodin. Zámořský svět odpočítal hodiny do otevření trhu s volnými hráči a pak s napětím čekal, kam zamíří jeho největší hvězda. Přestupovou bombu léta nakonec odpálilo krátce po 19. hodině evropského času Toronto Maple Leafs.

Útočník John Tavares s kanadským klubem podepsal smlouvu na sedm let s průměrným ročním příjmem 11 milionů dolarů. Po Connoru McDavidovi (Edmonton) tak bude druhým nejlépe placeným hokejistou celé ligy.

„Jsem nadšený, že začínám novou kapitolu svého života. A jsem šťastný, že se připojím k týmu s mladým jádrem ve městě, kde jsem vyrůstal a naučil se milovat hokej. Nemůžu se dočkat, až to začne,” napsal Tavares na svůj Twitter.

Tavares celou svou dosavadní kariéru strávil v New York Islanders, v letošní sezoně nastřílel 37 branek. Prodloužit kontrakt s průměrným týmem a spojit s ním celou kariéru však ve svých 27 letech odmítl. S ohledem na ambice se rozhodl podepsat smlouvu v klubu, který bude mít v příštích letech šanci vyhrát Stanley Cup.

Tím Toronto po příchodu Tavarese bezesporu je, kanadský kanonýr navíc bude hrát hokej ve městě, ve kterém mimo sezonu žije a kde se narodil. Pikantní je, že bezprostředně po oznámení přestupu zkolaboval server Capfriendly.com, jenž shromažďuje data o výši smluv jednotlivých hráčů a místa pod platovým stropem jednotlivých klubů.

Kvůli nabídce z Toronta Tavares odmítl několik finančně mnohem zajímavějších nabídek, podle zámořských zdrojů mu některé kluby byly ochotny zaplatit i 13 milionů za sezonu.

Vedle Tavarese se smlouvy dočkali i někteří čeští hráči. Tomáš Plekanec potvrdil už dříve spekulovanou dohodu a vrací se po krátkém působení v Torontu do Montrealu. Nová roční smlouva mu i s bonusy může zaručit příjem 3,25 milionu dolarů.

Plekanec v letošní sezoně pokoří několik milníků. Pokud bude již zdráv, odehraje 6. října v Pittsburghu svůj 1000. zápas v NHL. 15. listopadu v Calgary by pak mohl odehrát 1000. zápas i v dresu Canadiens.

Novou smlouvu a zřejmě poslední šanci v NHL dostal i český brankář Petr Mrázek, tomu skončila smlouva s ročním příjmem čtyři miliony dolarů. Po nepřesvědčivých výkonech v posledních dvou letech a trejdu z Detroitu do Philadelphie musel s platem dolů. Za 1,5 milionu dolarů se nakonec na rok upsal Carolině, kde by se teoreticky mohl stát brankářskou jedničku.

Smlouvu na rok podepsal i obránce Roman Polák, jenž se z Toronta stěhuje do Dallasu. Vydělá si 1,3 milionu dolarů. To pravděpodobně neuslyší rádi manažeři extraligových Vítkovic a Třince, již se Poláka snažili od konce minulé sezony přesvědčit k návratu do Česka.

Reklama

Doporučované