Hlavní obsah

Obvinění Faltýnkova galeristy: Vzal si stamiliony, ale drahé obrazy nedodal

Foto: ČTK

Jan Třeštík už byl u soudu v roce 2010 – tehdy odešel s podmínkou za nelegální vývoz díla Pabla Picassa.

Reklama

Za podvody, kvůli nimž je trestně stíhán, hrozí Janu Třeštíkovi až deset let vězení.

Článek

Úspěšný podnikatel a sběratel umění z Ukrajiny si v roce 2016 vyhlédl v Praze obraz rakouského umělce Oskara Kokoschky s názvem Žáby.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Měl dobrý vkus a nebyl sám: Po tomto oleji jednoho z nejvýznamnějších malířů 20. století toužilo v chystané dražbě hned několik bohatých milovníků umění.

Jenže ukrajinský podnikatel obraz z roku 1968 nakonec nezískal, a navíc říká, že přišel o 20 milionů, které za dílo zaplatil.

Policie je přesvědčena, že se stal obětí podvodu, jehož pachatelem je známý pražský galerista Jan Třeštík. Muž, který má blízko k poslanci ANO Jaroslavu Faltýnkovi, pro něhož dvakrát pořádal dražbu jeho amatérských obrazů.

A také účastník památné schůzky na Vyšehradě, která před rokem stála místo tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Ostatně s ním spolupracoval nejen na ministerstvu, ale také později, kdy společně rozjížděli velký projekt testování proti covidu.

O tom, že je galerista Třeštík od února stíhán pro rozsáhlé podvody – a to nejen s Kokoschkovým obrazem – informovaly Seznam Zprávy v květnu.

Nyní měla redakce možnost pročíst text obvinění, které proti galeristovi detektivové vznesli. Stojí v něm, že Jan Třeštík (vzděláním právník) vybral od zmíněného ukrajinského podnikatele za obrazy ještě další desítky milionů, aniž by však umělecká díla dodal.

Galerista Třeštík není k obviněním policie sdílný. „Nemám v tuhle chvíli důvod k tomu něco říkat. Nijak mi to nepomůže,“ reagoval na dotazy redakce.

Kruh, skvrna a 150 milionů

Když o trestním stíhání Jana Třeštíka informovaly Seznam Zprávy letos v květnu poprvé, nebyly známy podrobnosti obvinění, ale pouze ohromující částka, kterou policisté Třeštíkovi napočítali jako celkovou škodu – činí přes 200 milionů korun.

Nyní je díky policejním dokumentům známo, že Jan Třeštík je podezřelý, že použil obraz svého obchodního partnera původem z Ukrajiny a také sponzora Národní galerie v Praze (jeho jméno redakce zná, ale kvůli citlivosti kauzy ho nebude zveřejňovat) k tomu, aby se vyvázal ze svých finančních problémů.

Jednalo se o dílo Vasilije Kandinského z roku 1929 nazvané „Kruh a skvrna“. Galerista Třeštík dal obraz tohoto ruského autora v hodnotě 150 milionů do zástavy jinému svému klientovi, jemuž dlužil statisíce eur za sochu, kterou mu slíbil dodat a neudělal to.

Obraz pak podle zjištění detektivů skončil kdesi ve Spojených arabských emirátech.

Foto: Seznam Zprávy

Kruh a skvrna – olej ruského avantgardisty Vasilje Kandinského z roku 1929.

Policistům Třeštík při výslechu podle dokumentů řekl, že ho věřitel vydíral. A tak mu podle své výpovědi Třeštík dal pod tlakem do zástavy Kandinského právě 150milionový obraz, i když mu nepatřil.

Jindy dostal podle obvinění Jan Třeštík od ukrajinského partnera 58 milionů na koupi dvou obrazů německého renesančního malíře Hanse Hoffmanna. „Finanční prostředky si následně ponechal, poškozenému je do současné doby nevrátil a použil je k vlastním účelům,“ píší policisté v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Dalším případem je pak už popsaný obchod s obrazem „Žáby“ od Oskara Kokoschky. Opět vše skončilo tak, že podnikatel z Ukrajiny neměl ve finále ani obraz, ani své statisíce eur.

Když Seznam Zprávy před pěti měsíci poprvé napsaly, že Jana Třeštíka vyšetřuje policie, galerista nejprve trestní stíhání popíral. Poté ho připustil s tím, že do několika dnů se vše vyjasní a vyšetřovatelé obvinění zruší. Dodnes se to však nestalo.

Foto: Seznam Zprávy

Oskar Kokoschka – Žáby. Nejdražší obraz poválečné historie v Česku. Dílo z roku 1968 se nakonec vydražilo za 37,7 milionu.

Kamarádi z Vyšehradu

Čtyřicetiletý Jan Třeštík je postavou s barvitou minulostí i současností. V pražském Karlíně provozuje svou Hauch Gallery, kromě toho se ale už mnoho let pohybuje v těsné blízkosti politiků.

Začalo to v éře hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha, kdy Jan Třeštík pracoval jako ředitel nově zřízené Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. O několik let později stál před soudem kvůli obžalobě, že chtěl nelegálně a bez nutných dokumentů vyvézt do zahraničí obraz Pabla Picassa.

U soudu se neprokázalo, že Třeštík býval chtěl obraz – kulturní památku v hodnotě 75 milionů – v cizině prodat. Trest proto nedostal a soudce příběh uzavřel pouze jako administrativní chybu.

V Třeštíkově Galerii Hauch se v minulosti konaly už zmíněné aukce obrazů předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Za díla, která umělecky nemají velkou hodnotu, platili významní státní úředníci a byznysmeni vysoké částky.

Na jméno galeristy Třeštíka také Seznam Zprávy narazily, když zkraje letošního roku pátraly po byznysu, který chtěl rozjet exministr zdravotnictví Prymula. Jednalo se o projekt testování milionů Čechů na koronavirus. Testování by platily zdravotní pojišťovny. Vše se tvářilo jako akce státu, ve skutečnosti to byla soukromá aktivita kolem Prymuly. Třeštík zajišťoval marketing.

Třeštík byl také účastníkem známé schůzky v pražské restauraci na Vyšehradě – před rokem se tam sešel ministr Prymula právě s Faltýnkem a několika podnikateli. V době, kdy restaurace byly kvůli koronavirovým nařízením uzavřené. Prymulu to stálo ministerskou funkci.

Reklama

Doporučované