Hlavní obsah

Projekt, který prosazoval Prymula, pokračuje. Vede do bistra s kebabem

Foto: Jan Mihaliček

Roman Prymula

Reklama

Bývalý ministr na sklonku roku prosazoval soukromý byznys s testováním na koronavirus. Dnes ho provozuje firma s vlastníkem z Bulharska, který v oboru nikdy nepodnikal.

Článek

Loni před Vánocemi se v pražské Nemocnici na Bulovce konala schůzka o velkém projektu na pravidelné testování statisíců Čechů na koronavirus.

V pracovně ředitele Jana Kvačka tehdy seděl bývalý ministr zdravotnictví a premiérův poradce Roman Prymula a po jeho boku zástupci společnosti CovidPass, přes niž se mělo testování odehrávat a která k tomuto účelu vyvinula aplikaci do telefonů pro snadné objednávání.

Jak Seznam Zprávy v lednu popsaly, Prymula chtěl, aby se Bulovka do tohoto projektu začlenila, a tvrdil, že je to zájem i Ministerstva zdravotnictví a premiéra Andreje Babiše (ANO). Ve skutečnosti šlo o ryze soukromý byznys s testováním propláceným z veřejného zdravotního pojištění.

Původní ambiciózní plán na plošné testování lidí se nakonec neuskutečnil, přesto však má tenhle příběh pokračování – byť skromnější.

Pod značkou CovidPass se nyní nabízí antigenní testování na 14 pražských adresách – například v Radotíně, v Centru Černý Most nebo v Obchodním centru Šestka.

Z registru testovacích míst na webu pražského magistrátu je možné vyčíst, že testovací místa pod značkou CovidPass provozuje firma Medical Testing.

Právě této společnosti pojišťovny podle údajů na webu magistrátu proplácejí testy provedené na zmíněných 14 místech, přičemž za provedení jednoho antigenního testu je podle nařízení vlády cena 352 korun, za nákup testu kolem sta korun.

Další pátrání ukazuje, že projekt prosazovaný na sklonku roku Prymulou končí u nejasného vlastníka.

Firma Medical Testing vznikla loni v říjnu a jako majitel je v obchodním rejstříku uvedena advokátní kancelář Petra Slepičky. Advokát Slepička je také jejím jednatelem.

Seznam Zprávy už v lednu zjišťovaly, jestli advokát Slepička je skutečným majitelem, nebo jen firmu drží pro nějakého klienta. Tehdy právník uvedl, že platí druhá možnost: vlastníkem je prý bulharský občan Vergil Davidov, který kvůli koronaviru a s tím spojeným zpožděním ještě nebyl na soudu zapsán do rejstříku.

Vergil Davidov není ve firmě zapsán dodnes. Podle advokáta Slepičky kvůli administrativním potížím.

„Zavolejte si do Bulharska. Tam se zeptejte, proč ještě nevydali výpis z rejstříku trestů. Pak mi dejte vědět, co vám řekli, jo?“ řekl nazlobeným tónem do telefonu.

Kdo je tedy majitelem?

Vergil Davidov podle dostupných údajů nikdy ve zdravotnictví nepodnikal.

„To je jeho věc, v čem doteď podnikal, ne? Může si podnikat, v čem chce,“ reagoval advokát Slepička na výhradu, že jméno údajného vlastníka firmy na testování najdete v rejstříku pouze u gastronomických společností.

Na e-maily s žádostí o vyjádření pak Vergil Davidov od ledna neodpovídal. Nyní se Seznam Zprávám podařilo jeho jméno najít u inzerátů nabízejících práci v marketingu. A telefon uvedený v inzerátech je stejný, jaký používá například občerstvení s kebabem na pražském Žižkově.

Když se nakonec rozhovor podařil, Vergil Davidov Seznam Zprávám řekl, že o bývalém ministru Prymulovi a jeho testovacím projektu nic neví. „Toho pána vůbec neznám,“ uvedl o bývalém ministrovi zdravotnictví.

Zároveň připustil, že sice vystupuje jako majitel firmy CovidPass, byznys ale podle něho řídí někdo jiný. „Stojí za tím moje přítelkyně. Je doktorka,“ tvrdí Vergil Davidov s tím, že právě přítelkyně – jejíž jméno však neuvedl – dostala nabídku, aby začala podnikat v testování.

Ale opět: od koho nabídka přišla, Vergil Davidov nevysvětlil. „Proč bych vám to říkal?“ prohlásil během telefonátu. Vzápětí si hovor převzala právě Davidovova přítelkyně a rychle rozhovor ukončila. „Děkujeme, na shledanou,“ rozloučil se ženský hlas.

Kolik firma Medical Testing vykázala pojišťovnám za provedené testy, není možné zjistit.

Zdravotní pojišťovny tyto údaje neposkytují. Každopádně podle informací Seznam Zpráv například ve Všeobecné zdravotní pojišťovně platby pro firmu Medical Testing bedlivě sledují. A to právě kvůli nejasnému vlastníkovi firmy.

V registru smluv je pak možno dohledat, že společnost Medical Testing také udělala začátkem března obchod s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Dodala mu antigenní testy v hodnotě 6,75 milionu.

Bulovka a přátelé z Vyšehradu

Někdejší ministr a dnes poradce prezidenta Miloše Zemana Roman Prymula od začátku tvrdil, že v prosincovém testovacím projektu představeném na Bulovce vystupoval jen jako odborný garant. A coby člověk, který měl zájem zkrotit epidemii pomocí co největšího testování. Jinými slovy – naznačuje, že nevěděl, kdo stojí v pozadí projektu.

„Samozřejmě ty subjekty, které by to provozovaly, by asi nějaký zisk mít mohly. To je nepochybné,“ řekl v lednu Prymula.

Na už zmíněné schůzce u ředitele Bulovky byl Prymula i s galeristou Janem Třeštíkem. Tedy s jedním z účastníků říjnového setkání v uzavřené restauraci na Vyšehradě, kvůli němuž musel Roman Prymula skončit ve funkci ministra.

Šéf Bulovky Jan Kvaček už dříve Seznam Zprávám potvrdil, že na jednání o testovacím projektu mu Prymula s Třeštíkem představili plán, podle něhož by nemocnice ve svém areálu zřídila odběrová místa a zapojila by se tím do celorepublikové sítě. O několik dní později se na Bulovce natáčela propagační videa se známými herci a zpěváky, což nasvědčuje, že plán se měl opravdu rozjet.

Ředitel Kvaček si pak přímo u premiéra Andreje Babiše (ANO) ověřoval, jestli se jedná o projekt pod patronací Úřadu vlády a Ministerstva zdravotnictví. Babiš však odpověděl, že jde o soukromý byznys.

Reklama

Související témata:

Doporučované