Hlavní obsah

Web pro Prymulovo testování změnil vlastníka. Z paneláku na venkov

Foto: seznam zprávy

Roman Prymula musel po aféře z restaurace na Vyšehradě opustit ministerstvo, ale plány na velké testování nevzdává ani jako soukromník.

Reklama

Bývalý ministr zdravotnictví se podílel na přípravě velké privátní akce: koronavirové testy pro statisíce lidí. Nechce prozradit, kdo by ji pojišťovnám účtoval.

Článek

Na obrázku vyvedeném v zelené barvě zaujme velké heslo „Chráním sebe i své blízké“. A pod ním internetová adresa: ceskotestuje.cz.

Pod ní měly běžet webové stránky propagující projekt privátního antigenního testování pro statisíce Čechů, na němž se podílel bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Obrázek s adresou je součástí oficiální prezentace plánu, který Roman Prymula v prosinci donesl řediteli Nemocnice Na Bulovce a který Seznam Zprávy tento týden popsaly.

Bývalý ministr uvedl, že ho prosazoval – jak sám říká – v roli odborného garanta. Odmítá ale sdělit, kdo stál v pozadí této chystané akce.

Nejasný je i vlastník webu ceskotestuje.cz, přes který by se měli lidé podle předložených plánů na testování objednávat.

Do minulého týdne měl tuto doménu zaregistrovanou Petr Drážník, člen vedení společenství vlastníků bytů v paneláku na pražském Chodově.

Ve čtvrtek 21. ledna, jak ukazuje výpis z registru domén, byl pak web přepsán na Pavla Adamce ze Sibřiny v okrese Praha-východ. Nelze vyloučit, že to není náhoda – kolem 21. ledna reportéři Seznam Zpráv zjišťovali k testovacímu projektu informace a vedli rozhovor s jako známými aktéry.

Původní vlastník domény Petr Drážník říká, že o akci, v níž se angažuje Roman Prymula, nic neví: nemá prý informace, že jeho ceskotestuje.cz mělo sloužit k antigennímu testování na koronavirus. Neví prý nic ani o angažmá bývalého ministra.

„Nic vám o tom nedokážu říct,“ uvedl Drážník, když ho Seznam Zprávy kontaktovaly.

Nově uváděný vlastník domény Pavel Adamec pak na sebe do registru uvedl e-mailový kontakt. Pod stejným e-mailem se ale dají na webu vyhledat inzeráty bývalého majitele domény Petra Drážníka – i s číslem na jeho mobil.

„Hm… To je možné. Já nevím, co všechno jste našel,“ říká Petr Drážník do telefonu. A na otázku, jestli se tedy s novým majitelem webu zná, odpovídá neurčitě: „Už nejsem vlastník, takže pro mě to tím skončilo.“

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Herečka Jiřina Bohdalová se objevuje na návrhu billboardu. Kromě toho natočila i propagační klip.

O současném majiteli domény Pavlu Adamcovi ze Sibřiny toho není možné mnoho zjistit.

Do registru uvedl neúplnou adresu. Na obecním úřadu v Sibřině, který sídlí nedaleko od míst, která Pavel Adamec neúplně uvedl do registru jako bydliště, si muže takového jména nevybavují.

„To jméno mi nic neříká,“ řekla Seznam Zprávám pracovnice úřadu.

Otazníky kolem správce webu tak přidávají další nejasnosti k těm, které už Seznam Zprávy o přípravách testovací akce za poslední týden přinesly.

Už jsme uvedli, že Roman Prymula o projektu jednal v polovině prosince s ředitelem Nemocnice Na Bulovce Janem Kvačkem.

Byl u toho i galerista Jan Třeštík, jinak stejně jako Prymula také jeden z účastníků večírku v restauraci v Praze na Vyšehradě, který se konal koncem loňského října navzdory vládním koronavirovým opatřením, jež provoz restaurací zakazují.

Roman Prymula, který po této aféře musel nuceně opustit ministerstvo, je v současné době poradcem premiéra Andreje Babiše. Seznam Zprávy už uvedly, že zkraje prosince ho o testovací akci, o níž přemýšlel už jako ministr, informoval na webexovém jednání. Babiš podle vládního mluvčího Vladimíra Vořechovského účast státu na testování odmítl.

„Prezentovaná akce byla zcela soukromá, s Úřadem vlády ani s ministerstvem zdravotnictví neměla nic společného,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí vlády.

Prymula pak přesto později na Bulovce předložil tamnímu řediteli k testování dokumentaci o 18 stranách a v ní je Úřad vlády s akcí spojován.

Jsou v ní uvedeni i další partneři, kteří své spojení s testováním podle vlastního vyjádření zcela vylučují – jde o společnosti ČEZ či Sazka Group.

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Takhle měla vypadat podle oficiálních prezentací aplikace do mobilů, přes kterou by se lidé dozvěděli výsledek testu na koronavirus.

Roman Prymula pro Seznam Zprávy uvedl, že marketingovou část projektu měl zaplatit sponzor. Ale jeho jméno prý nemůže prozradit, když se akce nerozjela.

Samotné testování by pak – například na speciálních stanovištích v nemocnicích – prováděli (a pojišťovnám vykazovali) soukromníci. Ani jejich jména Babišův poradce neuvedl s tím, že se zajímal jen o odborné náležitosti projektu.

Na dotazy Seznam Zpráv však nevyloučil, že by někdo mohl z testování profitovat. „Samozřejmě ty subjekty, které by to provozovaly, by asi nějaký zisk mít mohly. To je nepochybné,“ připustil Prymula.

Pro představu: za PCR testy (které jsou dražší než ty antigenní) zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna od března do listopadu loňského roku téměř 1,9 miliardy.

Kolik dosud stála vládou vyhlášená akce antigenního bezplatného testování (běží od 16.12.), nemá zatím VZP spočítáno. Jen v tiskové zprávě uvedla, že úhrada za test činí 350 korun, přičemž podle zveřejněných statistik bylo dosud provedeno více než 1,4 milionu testů.

„Úhrady jsou nastaveny tak, že si antigenní testy nakupují jednotliví poskytovatelé zdravotních služeb sami a provedený výkon plošného testování osob vykazují zdravotní pojišťovně pojištěnce. V ceně výkonu 350 Kč je zakalkulována práce zdravotnického pracovníka, odběr biologického materiálu, jeho zpracování, vyhodnocení testu a veškerý spotřebovaný materiál včetně použitého antigenního testu a spotřebovaných osobních ochranných prostředků,“ uvedl v této zprávě mluvčí VZP Milan Řepka.

Co Roman Prymula odmítá, je možnost, že by on sám měl z projektu něco mít. „Fascinuje mě, že si každý myslí, že se tady na všem musí vydělávat. Já jsem na covidu nevydělal ani korunu,“ říká exministr, který během svého pobytu ve vládní funkci velké testování prosazoval.

Že byla akce podporovaná Prymulou promyšlená do detailů, o tom svědčí další informace z oficiální prezentace. Projekt měl už i speciální informační systém a aplikaci do mobilů, přes kterou by lidé dostávali zprávy o výsledku testu.

Prymulův spolupracovník, galerista Třeštík, také natočil propagační klipy například s Helenou Vondráčkovou a dalšími umělci, kteří se vzdali honoráře.

Například manžel a manažer Heleny Vondráčkové Martin Michal však Seznam Zprávám řekl, že nevěděl, že klip má sloužit pro soukromou testovací kampaň.

Reklama

Související témata:

Doporučované