Hlavní obsah

Prymula: Testování měli dělat v Karviné. Tamní nemocnice se však diví

Foto: Seznam Zprávy

Roman Prymula musel po aféře z restaurace na Vyšehradě opustit ministerstvo.

Reklama

Bývalý ministr vysvětloval chystaný projekt masového testování Čechů na covid, do něhož se pustil loni na podzim, i když k němu nedostal od premiéra zelenou.

Článek

Před týdnem Seznam Zprávy poprvé napsaly o dosud neznámém angažmá Romana Prymuly. Bývalý ministr zdravotnictví na sklonku roku prosazoval projekt plošného antigenního testování statisíců Čechů na koronavirus.

Na přímý dotaz tehdy přiznal, že je to jeho soukromá aktivita – bez účasti vlády nebo Ministerstva zdravotnictví –, odmítl zároveň sdělit, které firmy měly být do projektu zapojeny.

V pondělí v rozhovoru pro podcastový pořad Ptám se já na serveru Seznam Zprávy hovořil jinak.

Za prvé zpochybnil svá původní slova, že mělo jít o privátní akci. „On to tak úplně soukromý projekt nebyl,“ řekl Roman Prymula. „To nebyl projekt profitní, mým jediným cílem bylo, aby se tady zprovoznilo testování,“ dodal.

Na začátku kauzy stálo zjištění Seznam Zpráv, že Prymula v polovině prosince navštívil Nemocnici na Bulovce. V doprovodu galeristy Jana Třeštíka, jednoho ze spoluúčastníků vyšehradské schůzky, po níž musel Roman Prymula v říjnu odejít z postu ministra zdravotnictví.

Ředitel nemocnice Jan Kvaček říká, že na jednání zazněla nabídka, ať svolí, aby mohly v areálu Bulovky vzniknout speciální testovací „kontejnery“ – lidé by si tam chodili ověřit, zda jsou, či nejsou nakaženi koronavirem. Součástí návštěvy premiérova poradce a galeristy byla i prezentace aplikace do mobilů, která by lidem zasílala výsledky. A také informace, že jde o projekt zaštítěný Úřadem vlády a Ministerstvem zdravotnictví.

Ředitel nemocnice Kvaček si to ověřil přímo u premiéra Andreje Babiše (ANO) – a ten, stejně jako ministerstvo, podle ředitele Kvačka popřel, že má s akcí prezentovanou Prymulou cokoli společného.

Soukromá akce. Anebo ne

Roman Prymula nyní říká, že se tehdy u ředitele stavil jen „ze slušnosti“. Protože v nemocnici měl jeho spolupracovník Třeštík točit se známými herci klipy na podporu antigenního testování. Takže prý chtěl, aby o tom ředitel nemocnice věděl.

„V jeho prostorech jsme fotili několik snímků a já ještě v laboratoři natáčel videoshot,“ vysvětluje nyní Roman Prymula.

Před týdnem přitom Seznam Zprávám hned dvakrát potvrdil, že jde o soukromý testovací projekt, v němž vystupuje jako odborný garant.

„Jsem odborným garantem v té aktivitě, která už je teď soukromá,“ potvrzoval Prymula, který se poradcem premiéra Babiše stal po nuceném podzimním odchodu z ministerstva.

Roman Prymula plošné antigenní testování milionů lidí – po vzoru Slovenska – prosazoval ještě jako ministr. Seznam Zprávy tedy chtěly před týdnem vědět, jestli v projektu pokračoval, ale už bez účasti státu.

„Ano, v podstatě to tak bylo,“ reagoval tehdy exministr. Uznal také, že ten, kdo by testy na speciálních „pointech“ prováděl, by pak měl z téhle činnosti zisk. Úhrada VZP za jeden test činí podle tiskové zprávy pojišťovny 350 korun.

V pondělním podcastovém rozhovoru pak Roman Prymula poprvé řekl, kdo měl fakticky testování provádět a vydělávat na něm – měla to podle něho být nemocnice v Karviné, s níž spolupracoval na plánu velkého antigenního testování ještě jako ministr.

Ředitel nemocnice v Karviné však o takové spolupráci nic neví.

„S panem Prymulou jsem o tom navíc ani nikdy nejednal. Navíc naše nemocnice je malá a být garantem testovacích míst by bylo nad naše síly,“ řekl Seznam Zprávám Ivo Žolnerčík, ředitel Nemocnice Karviná-Ráj.

Roman Prymula také nově říká, že podle dohody vzešlé z telekonference s premiérem měla karvinská nemocnice vyslat kvůli antigennímu testování svou náměstkyni na ministerstvo – aby tento projekt pomáhala řídit. I tomu se ředitel nemocnice diví.

„Opět, není to pravda. Nevím ani, která náměstkyně by tam chodila. Já mám pouze náměstkyni pro techniku a provoz a ekonomickou náměstkyni, a žádná tam určitě nebyla,“ doplnil ředitel Žolnerčík.

Kdo to schválil?

Od začátku není jasné, kdo vůbec Romana Prymulu pověřil, aby se po odchodu z ministerstva v antigenním testování angažoval. Exministr odkazuje na zmíněnou telekonferenci s premiérem Babišem, která se odehrála 7. prosince.

Avšak vládní mluvčí Vladimír Vořechovský líčí průběh telekonference jinak a v podstatě tvrzení premiérova poradce v tomto bodě popírá. „Prezentovaná akce byla zcela soukromá, s Úřadem vlády ani s Ministerstvem zdravotnictví neměla nic společného. Premiér si při webexovém jednání pouze vyslechl prezentaci zástupců projektu antigenního testování,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí vlády Vladimír Vořechovský.

Navíc Prymulova a Třeštíkova návštěva u ředitele Bulovky se uskutečnila týden po webexovém jednání 15. prosince, hned druhý den začal skutečný vládní projekt antigenního testování – každý se mohl jít bezplatně na koronavirus otestovat.

Jinými slovy by Roman Prymula vlastně rozjížděl – údajně Babišem schválenou – testovací akci ve chvíli, kdy už bylo jasné, že o ni stát zájem nemá. Protože zkrátka zvolil jinou, méně ambiciózní variantu.

Roman Prymula dnes říká, že jeho projekt skončil na tom, že Andrej Babiš se chtěl raději zaměřit na očkování.

Tajemný sponzor je Komárek

Jak také Seznam Zprávy popsaly, oficiální prezentace projektu působila dojmem, že je vše schválené nejen Úřadem vlády, ale také podporované sponzory – energetickou společností ČEZ nebo firmou Sazka Group. Obě společnosti ale popřely, že se na akci podílely.

Stejně tak jsou součástí prezentace návrhy billboardů s výzvou, ať se lidé přijdou otestovat. Testování propagují známí herci a zpěváci. Mezi nimi i návrh billboardu s Miroslavem Donutilem, který však Seznam Zprávám řekl, že netušil, že někdo použil jeho portrét a jméno.

Podobně jako Miroslav Donutil byly na návrzích billboardů také například Jiřina Bohdalová a Helena Vondráčková, které navíc v polovině prosince na Bulovce natáčely propagační klipy pro testování.

Zástupce Heleny Vondráčkové však Seznam Zprávám řekl, že zpěvačka nevěděla, k čemu bude klip využitý. Tedy že má jít o privátní projekt.

Billboardovou kampaň a také zřízení odběrových míst po Česku měl podle dřívějších Prymulových vyjádření zaplatit „významný sponzor“. Jeho jméno exministr nechtěl prozradit. V pondělí upřesnil, že to měla být společnost KKCG, investiční společnost miliardáře Karla Komárka.

Roman Prymula nyní tyto nesrovnalosti vysvětluje tvrzením, že šlo jen o přípravnou fázi. „Byl to pracovní materiál,“ říká dnes Prymula o prezentaci.

Reklama

Doporučované