Hlavní obsah

Obvinění v kauze privatizace OKD jsou nevinní, rozhodl soud

Foto: Profimedia.cz

Soudní proces se týkal těžební společnosti OKD.

Reklama

Bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek a znalec Rudolf Doucha podle obžaloby schválně podhodnotili cenu Ostravsko-karvinských dolů. Rozsudek Městského soudu v Praze je pravomocný.

Článek

Trojice mužů obžalovaných v případu souvisejícím s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD nespáchala trestný čin. Zprošťující rozsudek potvrdil Městský soud v Praze, který zamítl odvolání státního zástupce. Obžalobě čelili bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek a znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD. Verdikt je nyní pravomocný.

„Obžalovaní nebyli ti, kteří stanovili časový prostor pro vypracování podkladů," podotkla předsedkyně odvolacího senátu Věra Trojanová s tím, že lhůtu pro vypracování podkladů pro jednání s kupcem – skupinou Karbon Invest – určila tehdejší vláda. „Že jsou to termíny naprosto šibeniční a krátké, na tom se shodli všichni znalci,” upozornila soudkyně.

Obžaloba tvrdila, že Doucha vytvořil hrubě zkreslený posudek, kterým výrazně ovlivnil ocenění OKD směrem dolů, jelikož do něj nezahrnul dceřiné firmy, různé další majetky a hrubě podhodnotil cenu 40 000 bytů vlastněných OKD. Hrozilo mu za to až desetileté vězení.

Kutovi se Škurkem, kteří vypracování posudku zadali, mohly soudy uložit až osm let za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Všichni obžalovaní vinu odmítali.

Prodej akcií OKD schválila v září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Společnost Karbon Invest získala státní podíl za 4,1 miliardy korun. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena podílu nejméně 9,8 miliardy a státu tak vznikla škoda přes 5,7 miliardy. Karbon Invest prodal OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované