Hlavní obsah

Obvinili ho ze žhářského útoku na dům Stropnického. Ruský anarchista za to teď chce milionové odškodné

Rozhovor s Igorem Ševcovem.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studenta Igora Ševcova nejdřív policie označila za teroristu, pak se ale ukázalo, že proti němu nemá důkazy. Teď tak chce muž po státu milionové odškodné.

Článek

Ruský anarchista Ševcov studující v České republice byl před třemi lety označen za pachatele žhářského útoku na dům tehdejšího ministra obrany Martina Stropnického. Na dům měl podle policie hodit několik zápalných lahví. Jenže soudy nakonec Ševcova osvobodily.

A on teď požaduje po státu odškodné přesahující milion a dvě stě tisíc korun. Žalobu Ševcova na stát začal ve čtvrtek odpoledne projednávat Obvodní soud pro Prahu 2.

Po svém zatčení v roce 2015 strávil student pražské filozofické fakulty tři měsíce ve vazební cele. Kromě útoku na Stropnického byl podezřelý také z posprejování zdi ruzyňské věznice.

Ministerstvo spravedlnosti se mu loni omluvilo za nezákonný postup a přiznalo mu odškodné 360 tisíc korun. Z této částky bylo 92 tisíc za vazbu, sto tři tisíc za náklady na obhajobu a zbytek za to, že byl Ševcov vůbec stíhán.

Před tím, než se Ševcova zastal Nejvyšší soud, byl původně za sprejerství pravomocně odsouzen k tříletému zákazu účasti na demonstracích. I tento trest mu ale byl zrušen.

Ministerstvo vnitra mu poté zamítlo žádost o pracovní kartu s odůvodněním, že Ševcov nesplňuje podmínku trestní zachovalosti. Studenta etnologie se následně zastal rektor Univerzity Karlovy i děkanka filozofické fakulty. V otevřeném dopise napsali, že vyhoštění z Česka by Ševcova kvůli jeho občanským postojům ohrozilo na životě.

Cizinecká policie letos v červnu přesto nepravomocně rozhodla o Ševcovově vyhoštění ze států EU, a to na pět let. Student podle ní narušuje veřejný pořádek, protože vědomě porušuje české právní předpisy.

Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek nakonec projednávání Ševcovovy žaloby odročil na neurčito.

Reklama

Doporučované