Hlavní obsah

Obyvatelé Jeseníku rozhodli svými hlasy o rozdělení veřejných peněz

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vybudování nájezdu pro kočárky nad poliklinikou, projekt veřejného WC, ale i o umístění dřevěného altánu na Přední vršek u Krizového kříže se rozhodli podpořit obyvatelé Jeseníku při rozdělování peněz z participativního rozpočtu.

Článek

Do hlasování o projektech s názvem Tvoříme Jeseník se zapojilo ve druhém ročníku 700 lidí, což je o 200 více než loni. Vybírat mohli ze 17 projektů, město pro vítězné návrhy vyčlenilo milion korun.

„Po oficiálním potvrzení výsledků radou města začne radnice s přípravou nápadů, aby mohly být realizovány v roce 2022. Z ostatních návrhů, o nichž bylo hlasováno, budou realizovány návrhy na základě počtu obdržených hlasů, a to v pořadí od nejúspěšnějšího návrhu až do vyčerpání vyčleněných finančních prostředků,“ uvedl místostarosta města Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem).

Vítězem se stal nápad na vybudování nájezdu pro kočárky nad poliklinikou. Hlasovalo pro něj téměř 40 procent obyvatel. Na druhém místě skončil projekt na veřejné WC zdarma a třetí příčka patří myšlence na umístění dřevěného altánu na Přední vršek u Krizového kříže. Do hlasování se zapojilo 700 občanů, což je o 217 více než v pilotním ročníku. „I druhý ročník participativního rozpočtu měl mezi občany velký úspěch. Místní opět přišli s velmi zajímavými nápady, jak zlepšit své město, a poté se také zapojili do hlasování,“ dodal místostarosta.

Pilotní ročník participativního rozpočtu byl v Jeseníku vyhlášen v roce 2019, z více než 50 projektů postoupilo 25 do veřejného hlasování. Vítězem se stal nápad na pořízení laviček do letního divadla ve Smetanových sadech. Na druhém místě skončil projekt na okrášlení a oživení parku na náměstí Svobody. Třetí příčka patřila myšlence na zvelebení okolí okrasného rybníku.

Na nápady občanů je i letos vyčleněn v rozpočtu milion korun. Podmínkou bylo, aby nápady či projekty byly veřejně prospěšné, realizované na veřejném prostranství, proveditelné a v maximální částce 300 tisíc korun. Menší částka z celkového milionového rozpočtu bude opět vyčleněna na projekty, které navrhnou žáci místní základní školy. Město tak chce do veřejného dění zapojit i školáky.

Reklama

Doporučované