Hlavní obsah

Obžalován z úniků za dvě miliardy. Učebnicový případ provokace, opakuje podnikatel Zadeh

Co řekl Seznamu Shahram Zadeh před úterním verdiktem.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Soud by měl vynést rozsudek v případu českého podnikatele íránského původu Shahrama Zadeha. Seznamu se podařilo z vazby získat korespondenční rozhovor.

Článek

Jeden z nejznámějších vězňů současnosti, český podnikatel íránského původu Shahram Zadeh, trvá i po více než čtyřech letech ve vazbě na tom, že jeho stíhání je součástí rozsáhlého spiknutí.

„Celý tento případ je učebnicovým příkladem policejní provokace,“ napsal Shahram Zadeh Seznamu na jednu z otázek v rozhovoru, který zprostředkovali jeho advokáti, protože obžalovaný ve vazbě nemá povolen kontakt s médii.

V rozhovoru se vyjadřuje především k obžalobě z ovlivňování svědků, o níž má v úterý rozhodnout Městský soud v Brně a kvůli níž mu hrozí až osm let vězení. Poukazuje na nejrůznější pochybení, která podle něho udělaly orgány činné v trestním řízení.

Zadeh je v aktuálním případě souzen podle svých slov především proto, že obviňuje policisty a státní zástupce z manipulace s důkazy. To je věc, na niž si obžalovaný stěžuje opakovaně, avšak zatím neuspěl, a to ani u Ústavního soudu.

„Toto trestní řízení bylo prověřováno a vyšetřováno těmi samými policisty a státním zástupcem, které jsem měl křivě obvinit," uvádí ve svých odpovědích pro Seznam Zadeh. „Pokud by se nepodařilo zajistit mé odsouzení, hrozí, že budou stíháni právě dotčení policisté a státní zástupce,“ uvádí sedmačtyřicetiletý muž, který naopak podle policie a žalobců patří v obzvlášť nebezpečným zločincům a k soudním líčením ho vodí ozbrojená eskorta v neprůstřelných vestách.

Celá Zadehova kauza je výjimečná rozsahem trestné činnosti, z níž je obžalován. Podle obžaloby organizoval daňové úniky při obchodech s palivy za více než dvě miliardy korun, což by byl jeden z největších daňových úniků posledních desetiletí. Tuto hlavní Zadehovu kauzu řeší Krajský soud v Brně a ještě zdaleka není u konce.

Krom toho na sebe případ strhl pozornost historicky největší kaucí, která byla v Česku určena při žádosti o propuštění z vazby, v níž Zadeh skončil poprvé kvůli zmíněnému obvinění z daňových úniků. Obviněný pak s pomocí přátel stanovených 150 milionů korun složil, avšak poté byl obviněn z ovlivňování svědků a ve vazbě skončil znovu.

Kvůli tomu nyní ještě Ústavní soud řeší stížnost, v níž se Zadeh domáhá toho, aby mu kauce byla vrácena. „Je to největší kauce v historii České republiky. Složitelé kauce ji složili proto, aby pan Zadeh byl během trestního řízení na svobodě. Teď je situace, že stát si ponechal kauci, ale Zadeh je ve vazbě. Což je proti logice věci,“ popisuje důvod stížnosti právník složitelů kauce Zdeněk Koudelka.Video: Rozhovor s advokátem Koudelkou

Advokát Zdeněk Koudelka.Video: Hanuš Hanslík

Reklama

Související témata:

Doporučované