Hlavní obsah

Počet lidí v metru v červenci meziročně klesl o 4,2 pct na 16,55 milionu

Foto: Dopravní podnik hl. města Prahy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Počet cestujících v metru letos v červenci meziročně poklesl o 4,2 procenta na zhruba 16,55 milionu. Oproti roku 2019, tedy době před pandemií covidu-19, to je o 36 procent méně.

Článek

„Se začátkem prázdnin pak v porovnání s letošním červnem se snížil počet cestujících o asi 2,5 milionu,“ uvedl vedoucí oddělení komunikace dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Veřejnou dopravu v Praze loni využilo kvůli covidu meziročně o asi 40 procent cestujících méně. Největší pokles byl zaznamenán v metru.

Meziroční úbytek počtu cestujících v prvním prázdninovém měsíci začal kvůli covidu již loni. Zatímco v červenci 2019 využilo metro přes 25,87 milionu cestujících, tak loni to bylo asi 17,3 milionu. Letos pak množství lidí využívajících veřejnou dopravu klesl kvůli rozvolnění, kdy z města vycestovalo více Pražanů, na zmíněných 16,55 milionu.

K úbytku cestujících došlo také v souvislosti s koncem školního roku. „Zajímavé je srovnání přepravních údajů v červnu, tedy poslední měsíc školního roku, a červenci, v první měsíc letních prázdnin, v uplynulých třech letech. Zatímco v roce 2019 jsme zaznamenali obvyklý meziměsíční pokles v tomto období na úrovni 11 procent, loni to bylo jenom osm procent a letos 13 procent,“ uvedl Šabík. Letos využilo metro v červnu asi 19,1 milionů lidí a v roce 2019 více než 29,12 milionů.

Na interpretaci zmíněných čísel je ale podle Šabíka ale zatím brzy. „Nicméně pokud by dynamika meziročního růstu počtu přepravených cestujících zůstala po celý srpen i následující měsíce na úrovni kolem 10 až 11 procent, bylo by to povzbudivé,“ dodal.

Kvůli covidu provoz MHD loni provázela, a letos stále provází, řada opatření. Nařízeno bylo nosit ve vozech i na zastávkách nejdříve roušky a následně respirátory, zrušen byl prodej jízdenek u řidičů a v průběhu posledního asi roku a půl byly na čas uzavírány pro výstup a nástup v tramvajích a autobusech přední dveře. DPP zvýšil frekvenci a upravil technologie čištění vozů a u vstupů do metra rozmístil zásobníky s dezinfekcí.

Upravovány byly podle vytíženosti jízdní řády, kdy bylo vydáno na 10.000 změn. Provoz některých linek byl přerušen a zkrácen byl denní provoz a prodlouženy intervaly. Podle upravených řádů jezdí veřejná doprava dosud. Návrat k běžnému rozsahu a provozu je předběžně plánován na letošní září.

Reklama

Související témata:

Doporučované