Hlavní obsah

Ochránci osobních údajů zjišťují, jestli Vojtěchův úřad udělal chybu u obětí covid-19

Foto: vlada.cz

O výroky některých lidí z vedení Ministerstva zdravotnictví se zajímá Úřad pro ochranu osobních údajů.

Reklama

Zejména na začátku pandemie v Česku informovalo ministerstvo o zdravotním stavu lidí nakažených koronavirem. Teď už informace neposkytuje a tvrdí, že chrání osobní údaje pacientů.

Článek

Úřad pro ochranu osobních údajů prověřuje, jestli zástupci Ministerstva zdravotnictví v uplynulých dnech nepochybili, když běžně informovali veřejně o zdravotním stavu lidí nakažených koronavirem.

Zejména v době, kdy v Česku začala epidemie nového typu koronaviru, na tiskových konferencích probírali, kdo se jak nakazil. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) pak na svém Twitteru psal detaily o lidech, kteří v souvislosti s onemocněním zemřeli.

„Víme o tom, shromažďujeme informace,“ uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Tomáš Paták.

Podle něho ale úřad zatím správní řízení v této souvislosti nezahájil.

Udělal by to, pokud by se počet případů, kdy mohlo dojít k pochybení, ještě navýšil nebo kdyby se na něho obrátila se stížností veřejnost.

Až na některé výjimky platí pravidlo, že o zdravotním stavu pacienta se bez jeho nebo souhlasu rodiny nesmí poskytovat informace.

Lidé z ministerstva konkrétní jméno pacienta přímo nezmínili. Úřad tak bude posuzovat, zda to je i přesto závažné, nebo šlo jen o etické pochybení.

Třeba 24. března ministr Vojtěch uvedl, že zemřela pacientka ročník 1949, která byla hospitalizovaná s plicní chorobou. Že měla další zdravotní problémy a koronavirem se nakazila v rodině.

O muži, který byl pozitivně testován na koronavirus a později jako první s tímto onemocněním zemřel, pak ministr Vojtěch na Twitter napsal, že mu bylo 95 let a trpěl řadou zdravotních problémů.

Jindy se na tiskové konferenci zase probíral zdravotní stav pražského taxikáře, kterému jako prvnímu pacientovi v Česku byl podáván experimentální lék remdesivir.

V posledních dnech přitom Ministerstvo zdravotnictví informování o zemřelých omezilo. Na svém webu jen uvádí, kolik lidí, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus, zemřelo. V jaké věkové skupině byli a z jakého kraje. Nad rámec toho žádné další podrobnosti neposkytuje.

„Z důvodu ochrany rodiny zemřelých neuvádíme více informací než ty, které jsou na webu,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

A ani třeba pražská hygienická stanice prostřednictvím svého mluvčího Zbyňka Boublíka nechce sdělit věk pacientů, kteří měli pozitivní test na koronavirus a zemřeli. Zdůvodňuje to právě ochranou jejich osobních údajů.

Reklama

Doporučované