Hlavní obsah

Očkovací kamiony stále stojí v garáži. Chybí jim vakcíny od kraje

Foto: Jan Podmol

Očkovací kamion brněnské neziskovky Podané ruce.

Reklama

aktualizováno •

Na jihu Moravy měly vakcinaci usnadnit speciálně upravené očkovací kamiony. Pořídila je neziskovka, ale kvůli neshodám s krajem „ordinace na kolečkách“ stále stojí v garáži.

Článek

Jihomoravský kraj představil vlastní očkovací kampaň. Má pomoci k proočkování 70 procent lidí nad 15 let do konce léta, což si vedení kraje stanovilo jako cíl ve své očkovací strategii. Podle ředitele neziskovky Podané ruce Jindřicha Vobořila k tomu měly přispět také očkovací kamiony, které ale kvůli sporům s vedením kraje na jihu Moravy stále nejezdí. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) kritiku odmítá.

Neziskovka má dva kamiony, vybavení každého z nich stálo několik stovek tisíc korun. V jednom pojízdném očkovacím centru jsou až tři plně vybavené ordinace, ve kterých by zdravotníci mohli za den naočkovat kolem tisíce lidí.

Už v únoru Vobořil Seznam Zprávám tvrdil, že „ordinace na kolečkách“ brzy vyjedou k prvním zájemcům o očkování. „Předpokládáme start přibližně na přelomu února a března,“ řekl tehdy s tím, že jsou mobilní týmy navázané na schválení pevného očkovacího centra v Brně, které Společnost Podané ruce vybudovala ve spolupráci s městem.

Ani téměř po čtvrt roce se Vobořilova představa o očkování lidí v kamionech nenaplnila. „Trucky stojí v garáži, protože předseda krizového štábu kraje, což je hejtman, je přesvědčený, že je lepší to všechno dělat přes velké očkovací centrum na brněnském výstavišti,“ míní Vobořil.

Mobilní týmy Podaných rukou měly jezdit do malých měst a vesnic v regionu, kde by se spojily s místními praktiky. „Původně s námi kraj počítal a nechal nás do očkovacího centra a očkovacích kamionů zainvestovat. Dali jsme do toho několik milionů korun. Když už bylo všechno připravené, tak nám řekli, že si to rozmysleli,“ tvrdí Vobořil. Vybudované očkovací centrum ani kamiony tak nemají potřebné vakcíny na provoz.

S kritikou ale nesouhlasí hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). „Aby mohli mít mobilní očkovací týmy, tak potřebují očkovací místo – jakoukoliv jednotlivou ordinaci. Oni si to ale vyhodnotili tak, že udělali rovnou velké očkovací centrum. Vůbec to není o tom, že bychom nutili Podané ruce investovat. To nebyl náš požadavek, ale jejich rozhodnutí,“ sdělil.

Vedení kraje si zažádalo na Ministerstvu zdravotnictví o schválení možnosti využívání očkovacích kamionů, protože s nimi stát v národní očkovací strategii nepočítá. Pokud je ministerstvo schválí, bude Jihomoravský kraj přemýšlet o jejich využití.

„Všechny lidi, kteří mají zájem o očkování, ale stíháme očkovat v našich centrech. V případě, že dojde k momentu, kdy bude nezájem o očkování, využijeme jakékoliv prostředky k tomu, abychom lidi k očkování přesvědčili. Pokud kamiony budou schválené, tak upotřebíme i je. Já si myslím, že to může být někdy na přelomu června a července,“ vysvětlil Grolich.

Podle Vobořila už ale v tu dobu může být pozdě. „Mělo to význam na jaře, kdy mělo očkování být masové. Zvedla by se celá vesnice a šli by se očkovat i nerozhodnutí lidé, kteří by viděli ty ostatní. Na konci léta to bude složité, a když bude v každé vesnici třeba 50 lidí, kteří se budou chtít naočkovat, tak to bude při takovém malém množství příliš drahé,“ řekl. Provozování očkovacích kamionů je totiž závislé na úhradách zdravotního pojištění.

Řediteli neziskovky se navíc nelíbí, že vedení kraje v Brně prosazuje pouze očkovací centrum na výstavišti, které provozuje bohunická fakultní nemocnice. Praktikům a ostatním centrům podle Vobořila krajský koordinátor očkování dodává málo vakcín. „Myslím, že v tom hraje roli politika a je zájem na tom, aby v Brně očkovalo pouze toto centrum,“ myslí si.

To ale Grolich odmítá a dodává, že se řídí pokyny z Ministerstva zdravotnictví. „Všechny kraje postupují úplně stejně. Podle ministerstva teď nemá žádný kraj otevírat další očkovací centra nebo místa,“ vysvětlil.

Kraj nesouhlasí ani s tím, že by dodával málo vakcín praktikům. „Vakcíny se snažíme pokrýt mezi praktikující lékaře tak, aby jejich poptávka byla uspokojena,“ uvedla mluvčí Alena Knotková. V Jihomoravském kraji je aktuálně sedmnáct očkovacích míst, z toho osm velkokapacitních center.

Společnost Podané ruce tak zatím dál zůstává pouze u očkování jednotlivých imobilních pacientů. K tomu používá dodávku, která jezdí po celém jihu Moravy. Na tomto projektu neziskovka s krajem spolupracuje bez problémů.

Alespoň jednu dávku vakcíny v Jihomoravském kraji dostalo přes 350 tisíc lidí. To je přibližně třetina populace kraje. Hejtmanství chce do konce srpna zajistit očkování 70 procent obyvatel kraje, což je asi 770 tisíc lidí.

Vytvoření kampaně, která obsahuje billboardy i prezentace na internetu, vyšlo kraj na milion korun. Vymyslela ji marketingová agentura O-range. Kampaň se zaměří na mladší lidi pod čtyřicet let. „Očkování se ubírá rychle a otevírají se nové věkové skupiny. Lidé ani nevědí, že už se můžou jít očkovat. Jde to rychle a termín u nás dostanou v řádu několika dnů. Je ale potřeba jim to připomínat, aby věděli, že to má smysl a že nebudou čekat měsíc,“ uvedl Grolich.

Reklama

Související témata:
Trucky

Doporučované