Hlavní obsah

Očkovaní Američané se mohou scházet i uvnitř bez roušek

Foto: Profimedia.cz

Úřady stále doporučují nošení roušek a vyhýbání se davů, na floridských plážích už ale lidé ostražitost ztrácejí.

Reklama

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) oznámilo, že lidé, kteří dostali obě dávky vakcíny, se mohou jistým způsobem vracet k normálnímu životu. Roušky si ale stále mají na veřejnosti ponechat.

Článek

Lidé jsou před nemocí covid-19 chránění po 14 dnech od druhé dávky vakcíny, tvrdí CDC. Úřad proto soudí, že očkovaní už mohou navštěvovat přátele, zvláště pokud si i oni prošli očkováním. Úřady přitom až dosud naočkovaly desítky milionů Američanů.

Podle nových doporučení CDC se tak očkovaní mohou setkávat s dalšími očkovanými i uvnitř, aniž by museli nosit roušky či zachovávat rozestupy. Pod jednou střechou se mohou scházet i s lidmi neočkovanými z jedné domácnosti, pokud existuje malé riziko, že jim virus způsobí vážné onemocnění.

Očkovaní lidé už také podle CDC nemusí chodit na testy ani zůstávat v karanténě po setkání s infikovanými – to platí pochopitelně jen v případě, že se nevyskytnou příznaky nemoci.

CDC ale zároveň ponechal v platnosti jistá omezení: i očkovaní lidé by se nadále měli vyhýbat davům a neměli by cestovat, pokud to není nezbytně nutné. Měli by si také i nadále zakrývat horní cesty dýchací na veřejnosti a dodržovat předepsanou vzdálenost od ostatních lidí. Existuje totiž riziko, že i očkovaní mohou nadále šířit virus – data, která by to potvrzovala nebo vyvracela, zatím nejsou k dispozici.

„Začali jsme popisovat, jak bude vypadal svět, až skončí covid-19. Jak se naočkuje víc a víc lidí… seznam aktivit poroste,“ citovala stanice BBC Andyho Slavitta, analytika CDC.

Očkování postupuje v USA rychlým tempem, alespoň jednu dávku vakcíny už dostalo 92 milionů lidí. Celou kampaň ještě urychlilo nedávné schválení třetí vakcíny, kterou se po Moderně a Pfizer/BioNTech stala látka od firmy Johnson & Johnson. Ta má oproti zbývajícím vakcínám výhodu v tom, že jí stačí jediná dávka.

Ředitelka CDC Rochelle Walenskyová nicméně připomněla, že 90 procent americké populace stále ještě nebylo očkováno. USA přitom zaznamenaly už přes 29 milionů případů koronaviru a přes 525 tisíc úmrtí. „V souvislosti se 60 tisíci nově nakažených denně je naší povinností ochránit ty nejzranitelnější,“ řekla Walenskyová. Doporučení CDC budou podle ní aktualizována s tím, jak se bude zvyšovat počet naočkovaných lidí.

Zatímco Walenskyová mluvila o „nadějném ránu“, někteří jiní experti z nových doporučení radost neměli. Doktorka Leana Wenová, bývalá zdravotní komisařka pro město Baltimore, politiku CDC zkritizovala jako „příliš opatrnou“. K její kritice se přidalo i více než dvacet společností podnikajících v letectví, které požadují dočasné cestovní dokumenty pro očkované, aby se posílil cestovní ruch.

Ke koronaviru se ve čtvrtek u příležitosti prvního výročí lockdownu vyjádří i prezident Joe Biden. Ten minulý týden oznámil, že do konce května budou mít Spojené státy dostatek vakcín pro každého dospělého.

Reklama

Doporučované