Hlavní obsah

Očkování bude i pro děti, ale do školy je pustíme i bez něj, řekla Merkelová

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Epidemická bezpečnost škol v Německu nebude podmíněna očkováním dětí. Po čtvrtečním jednání s německými spolkovými zeměmi to prohlásila kancléřka Angela Merkelová. Na vakcinaci dětí země plánuje vyčlenit několik milionů dávek.

Článek

„Bezpečný provoz škol bude i v budoucnu nezávislý na tom, kolik školáků se nechá naočkovat. Opakuji, nebude to závislé na proočkovanosti dětí,“ řekla po jednání Angela Merkelová novinářům. Očkování dětí tak v Německu stejně jako v případě dospělých nebude povinné.

EMA by již tento pátek mohla vydat souhlas s očkováním dětí ve věku od 12 let pro preparát společností Pfizer/BioNTech. Ten je nyní v Evropské unii možné používat u lidí od 16 let. „Mám zprávy, že i Moderna je výhledově na podobné cestě,“ dodala kancléřka s tím, že v případě Moderny bude vydání souhlasu ještě nějaký čas trvat.

Merkelová také zopakovala, že do konce léta bude mít každý obyvatel 83milionového Německa možnost nechat se očkovat, pokud pro jeho věkovou kategorii bude vakcína schválená. Německo sice prioritní imunizaci zruší od 7. června, ne každý ale obratem dostane termín.

Na očkování dětí proti nemoci covid-19 chce německá vláda vyčlenit 6,4 milionu dávek. Podle informací portálu magazínu Der Spiegel to vyplývá z dokumentu, ve kterém ministerstvo zdravotnictví vakcinaci dětí a mladých ve věku 12 až 18 let připravilo.

Stálá očkovací komise (Stiko), která je poradním orgánem při Institutu Roberta Kocha (RKI), což je německý úřad pro prevenci a potírání chorob, se však podle vyjádření jednoho z členů nechystá ohledně vakcinace dětí vydat všeobecné doporučení. Místo toho zřejmě komise jen doporučí očkovat ty děti, které trpí vybranými chronickými chorobami.

Německá etická rada, která slouží jako nezávislý poradní orgán vlády a parlamentu, je naopak k očkování dětí vstřícná. Šéfka rady Alena Buyxová uvedla, že hlavním argumentem je to, že i samy děti ve věku 12 až 15 let chtějí být chráněné. I když tak Stiko všeobecné doporučení očkovat děti od 12 let nevydá, německý ministr zdravotnictví Jens Spahn s jejich imunizací počítá a očkovat se má být připraveno 60 % z 5,3 milionu dětí a mladých lidí v Německu.

V Německu dosud podle aktuálních údajů dostalo nejméně jednu dávku 34,5 milionu lidí, z nichž 13 milionů očkovací cyklus dokončilo.

Reklama

Doporučované