Hlavní obsah

Spojené státy jako hlavní destinace očkovací turistiky, letenky zdražují

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Jeden z premiantů v očkování je nově hlavní destinací očkovací turistiky. Do Spojených států míří desetitisíce lidí z oblastí, kde je vakcín proti covidu-19 nedostatek. Častou překážkou jsou ale náklady, ačkoli je očkování zdarma.

Článek

Už ne americký sen, ale vakcína proti covidu-19 láká občany ze zahraničí k cestě do Spojených států. Především z Latinské Ameriky míří do Spojených států desetitisíce lidí s vidinou několikanásobně větší šance na získání ochrany proti koronaviru. Například lety z Peru do USA jsou až do konce června prakticky plné. Podle stanice CNN jde mimo jiné o důkaz toho, jak je rozdělení vakcín mezi zeměmi nespravedlivé.

Latinská Amerika patří mezi nejvíce zasažené regiony pandemií. Místní vlády i obyvatelé se cítí nechaní napospas covidu-19. Na americký kontinent sice zatím podle CNN zamířilo na 400 milionů dávek vakcín, plně očkovaná jsou ale jen tři procenta obyvatel Latinské Ameriky, uvádí Panamerická zdravotnická organizace. Většina vakcín totiž skončila ve Spojených státech. Americký region a oblast Karibiku zatím podle údajů z 21. května obdržely díky programu COVAX dvanáct milionů dávek vakcín. Další dodávky se ale zpožďují.

„Do USA jsme nedorazili kvůli americkému snu, jsme zde kvůli očkovacímu snu,“ cituje CNN peruánskou podnikatelku Elver Estelaovou. Ženě lékaři první dávku vakcíny proti covidu-19 aplikovali na začátku května v americkém Seattlu krátce poté, co se nákaza objevila na jejím pracovišti. „Cítila jsem se tak uvolněná a svobodná, že už nebudu muset hrát tuhle ruskou ruletu,“ řekla o očkování Estelaová. K „ruské ruletě“ přirovnala 49letá Peruánka situaci, kdy v jejím okolí prudce rostl počet nakažených.

Estelaové rodné Peru patří mezi nejzasaženější státy regionu. Ve 32milionové zemi zemřelo od začátku pandemie přes 66 tisíc lidí. Očkování v zemi probíhá jen velmi pomalu, poptávka po vakcinaci v zahraničí, především ve Spojených státech, tak roste. Náměstek peruánského ministerstva zdravotnictví Gustavo Rosell řekl 18. května místním médiím, že dosud kvůli očkování vycestovalo do zahraničí nejméně sedmdesát tisíc Peruánců.

Například věková skupina od 60 do 64 let se dostane na řadu až koncem května, uvádí deník El Peruano. Proočkovanost Peruánců pak odpovídá průměru latinskoamerického regionu, plně naočkována jsou jen 3,2 procenta obyvatel, tempo očkování navíc vytrvale neroste. Zemí navíc zmítají očkovací skandály. Po předbíhání vysokých politiků v řadě na očkování na sebe země naposledy upozornila kauzou, kdy několik zdravotních sester mělo očkovat pacienty prázdnými injekčními stříkačkami, informuje stanice NBC. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zatím prokazatelně ví o třech případech.

Zvýšený zájem o cesty z Latinské Ameriky a Karibiku do USA potvrzují i letečtí dopravci. „Zatímco v roce 2019 mířilo 77 procent letů z tohoto regionu do Spojených států, v březnu 2021 dosáhl podíl těchto cest nejméně 87 procent,“ řekl CNN José Ricardo Botelho z Asociace letecké dopravy Latinské Ameriky a Karibiku. Nárůst podílu cest do USA přičítá Botelho právě takzvané „vakcinační turistice“.

Důvodem, proč obyvatelé Latinské Ameriky míří právě do USA, není jen dostatek očkovacích látek v zemi nebo geografická poloha, ale také benevolentní pravidla. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí nemohou USA mezi podmínky očkování přidat „požadavek na americké občanství nebo na předložení dokladu občanství Spojených států“. „Musíte vyplnit jednoduchý formulář, následně vás požádají o průkaz, ukázala jsem tak své mexické doklady a to bylo vše,“ cituje CNN Pamelu Cardovou z Mexika.

Nejdále zatím v USA zašel New York, který zřídil očkovací centra v blízkosti místních turistických atrakcí. „Zřizujeme možnosti mobilního očkování pro turisty v některých z nejrušnějších částí New Yorku, na místech, kam turisté rádi chodí. Myslím si, že je to součást přivítání turistů zpět v New Yorku, chceme, aby byl každý v bezpečí,“ cituje starostu New Yorku Billa de Blasia server USA Today.

Překážkou ale mohou být v některých případech náklady. Ty se totiž skládají z letenky a ubytování, očkování je zdarma. Ceny letenek ale kvůli vysokému zájmu rostou. Podle prezidenta peruánské Asociace cestovních agentur Ricarda Acosty jsou ale i tak lety z peruánské metropole Limy do USA zcela zaplněné až do konce června. Asociace podle něj očekává, že zájem o cesty do USA bude ještě stoupat.

Počet cestujících z Peru do USA se podle asociace od února zčtyřnásobil. Zatímco v únoru podniklo cestu do Spojených států okolo deseti tisíc lidí, v dubnu už jejich počet překročil hranici čtyřiceti tisíc. Rostoucí zájem ale znamená i rostoucí ceny. Zatímco dříve se cena letenky z Limy do Miami pohybovala od 500 do 700 dolarů (od 10,5 do 14,5 tisíce korun), aktuálně stojí nejlevnější letenka 1 200 dolarů (25 tisíc korun). Ceny některých letů se pak vyšplhaly až na 4 500 dolarů (téměř 94 tisíc korun).

Čtyřdenní pobyt v USA včetně letenky ze Ciudad de México do Miami pak podle CNN stojí okolo 10 000 mexických pesos (okolo 10 500 korun). Přestože cena není vysoká, jak se mnoho obyvatel Mexika obávalo, pro velkou část Mexičanů je cesta do USA kvůli očkování stále nedostupná. „Ne každý si to může dovolit. 10 000 pesos může nakrmit celou rodinu na měsíc,“ uvedl pro CNN občan Mexika, který se nechal očkovat v USA.

Spojené státy ale nemusí být jedinou očkovací destinací pro opomíjený region. Na twitterovém účtu Sputnik V se 2. dubna tohoto roku objevil příspěvek s informacemi o očkovacím programu pro cizince. „Naši sledující budou první pozvaní na očkování v Rusku, jakmile program začne,“ uvedl twitterový účet. „Aby bylo jasno, nejde o aprílový žert. Pracujeme na tom, abychom tento program zahájili v červenci,“ dodal účet Sputnik V.

O očkování cizinců uvažuje také Kuba. Země v současné době testuje vlastní vakcíny proti covidu-19, podle místních médií jsou dvě očkovací látky ve třetí fázi klinických studií. Kuba už nicméně začala s očkováním místních zdravotníků a plánuje naočkovat 70 procent ze svých jedenácti milionů obyvatel do konce srpna, uvádí stanice ABC. Následně chce Kuba vakcíny nabídnout ostatních zemím regionu nebo v rámci investic do místního cestovního ruchu přijít s nabídkou „vakcinační dovolené“, píše CNN.

Reklama

Související témata:

Doporučované