Hlavní obsah

Očkování na chřipku bude jen pro každého desátého

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nasmlouvané množství dávek dlouhodobě pokrývá podle pojišťoven potřebu očkovat skupiny lidí s chronickým onemocněním či jinou indikací i ostatní zájemce.

Článek

Nejpozději do půlky října budou mít lékaři v Česku k dispozici 850 000 dávek vakcín proti chřipce, o třetinu víc než loni. Je to o 50 000 dávek méně, než na konci června avizoval zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Svaz zdravotních pojišťoven (SZP ČR) dnes ČTK informoval, že podepsal smlouvy s dodavateli – společnostmi Sanofi a Mylan. Bude dovezena tetravakcína, tedy vakcína obsahující antigeny čtyř kmenů chřipky. Obecně má tato vakcína vyšší účinnost než vakcína s menším počtem antigenů, informoval svaz v tiskové zprávě. Letos se očekává větší zájem o vakcínu vzhledem k obavám ze souběhu chřipky s koronavirem nového typu.

Nasmlouvané množství dávek dlouhodobě pokrývá podle pojišťoven potřebu očkovat skupiny lidí s chronickým onemocněním či jinou indikací i ostatní zájemce. Vakcíny se začnou dovážet v průběhu září, lékaři je budou mít k dispozici nejpozději v polovině října. Lidé z rizikových skupin a starší 65 let mají očkování zdarma.

„Oba dodavatelé – tedy společnosti Sanofi a Mylan – se zavázali zajistit dostupnost vakcín pro potřeby České republiky. Povedlo se sjednat smluvní cenu na úrovni 298 korun pro přípravek Vaxigrip Tetra, který bude tvořit většinu dávek dostupných na trhu, u vakcín Influvac Tetra je s otazníkem možný třicetikorunový doplatek, ale i u něj ještě jednáme o odstranění,“ uvedl prezident SZP ČR Ladislav Friedrich.

Očkování je podle odborníků z hlediska vzniku ochranných protilátek ideální aplikovat přibližně měsíc až dva před očekávaným výskytem chřipky. V praxi to znamená, že ideálním časem pro zahájení očkování je říjen, kolem 40. týdne roku.

Prymula koncem června uvedl, že od výrobců má Česko slíbeno 900 000 dávek. Evropská unie doporučuje, aby míra očkování proti chřipce v populaci dosáhla 75 procent, v Česku je o mnoho nižší. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v ČR na chřipku ročně umírá asi 1 500 lidí.

Odborníci varují před tím, že nemocní s vážným průběhem chřipky i vážným průběhem covidu-19 potřebují v nemocnicích stejná lůžka s kyslíkem nebo plicními ventilátory. Může jich být proto při souběhu případné druhé vlny pandemie koronaviru a sezonní chřipky nedostatek. Lidé nemocní chřipkou budou navíc oslabení a případná nákaza koronavirem pro ně může být rizikovější.

Reklama

Doporučované