Hlavní obsah

Zaděláno na soudy. Firmy za oceánem dávají vybrat: Očkování, nebo vyhazov

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnosti ve Spojených státech mohou požadovat po svých zaměstnancích očkování proti koronaviru. Některé s rozhodnutím stále otálejí, jiné už kvůli němu čelí žalobě.

Článek

Spojené státy již plně naočkovaly 42 % obyvatelstva a nejméně jednu dávku vakcíny už obdržela více než než polovina občanů. Se zlepšující se situací se tak mnoho Američanů připravuje na návrat k dřívější podobě života, který zahrnuje i plný návrat do pracovního prostředí. S tím se ale blíží i rozhodnutí jednotlivých společností, jak moc budou podporovat vakcinaci svých pracovníků či jestli z očkování rovnou udělají záležitost povinnou.

Americké federální zákony nijak nebrání společnostem, aby po zaměstnancích vyžadovaly potvrzení o absolvovaném očkování, informace se však v případě poskytnutí stávají důvěrnými. Firmám je zároveň umožněno svým pracovníkům a jejich rodinám předkládat pobídky k podstoupení vakcinace, nesmí je však nutit.

Na to, že společnosti mají ze zákona povoleno kvůli návratu na pracoviště nechat své zaměstnance povinně očkovat, upozornil mimo jiné i americký list The New York Times (NYT). Ten se odkazuje na sadu poučení Komise pro rovné příležitosti v zaměstnávání (EEOC), kterou vládní agentura vydala koncem měsíce května.

To, zda zaměstnavatel může vyžadovat nebo přímo nařídit očkování vakcínou proti covidu-19, je věcí státu nebo jiného platného zákona,“ uvádí na svém webu Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Podle agentury tak rozhodnutí závisí na soukromých firmách a případných lokálních či státních zákonech.

V USA funguje Zákon o přenositelnosti a odpovědnosti v oblasti zdravotního pojištění, který chrání informace o zdraví pacientů jakožto důvěrné. Jak ale upozorňuje NYT, vztahuje se pouze na to, co může poskytovatel zdravotní péče sdílet s ostatními, a nikoliv na informace, o které mohou zaměstnavatelé požádat.

Pokud by ale někteří zaměstnanci nebyli očkováni ze zdravotních či náboženských důvodů, mohli by pro některé společnosti představovat potíže. EEOC, která se zabývá diskriminací v zaměstnání, tak nabízí různá řešení; ta zahrnují požadavek, aby neočkovaný pracovník nosil roušku, pravidelně podstupoval testy či aby byl přesunut na home office.

Přestože tak společnosti mají k požadování vakcinace po zaměstnancích dveře otevřené, mnoho jich konečné rozhodnutí zatím nepřijalo. Některé nechtějí nařizovat očkování do té doby, než vakcíny dostanou v USA plné povolení od regulačních orgánů, jiné se zase chtějí vyhnout případným soudním sporům.

Žalobě od více než stovky pracovníků už čelí například texaská nemocnice Houston Methodist, která stanovila svým zaměstnancům pondělí jakožto den, kdy mají být plně naočkováni. V návaznosti na nesplnění podmínek pak bylo v úterý suspendováno téměř 200 pracovníků, kteří mají šanci podstoupit vakcinaci do 21. června. V opačném případě nemocnice zahájí proces ukončení jejich pracovních poměrů.

O vakcinaci zaměstnanců se již vyjádřila například i letecká společnost Delta Airlines, která uvedla, že podstoupenou vakcinaci bude požadovat po nových pracovnících, a od požadavku tím osvobodila zaměstnance stávající. Podobný přístup zvolila i společnost United Airlines, ta navíc poskytla svým letuškám a stevardům, kteří obdrželi první dávku vakcíny do středy, tři dny dovolené navíc.

Rockefellerova nadace ve spolupráci s Arizonskou státní univerzitou již na konci dubna provedla průzkum, do kterého zahrnula více než 1 300 středních a velkých společností ve Spojených státech a Velké Británii. Více než polovina z nich uvedla, že po zaměstnancích důkaz o očkování požadovat bude. Téměř devět z deseti pak uvedlo, že plánovalo očkování vyžadovat či alespoň podpořit.

Reklama

Doporučované