Hlavní obsah

Očkování nejdřív pro mladé a pracující. V Indonésii mají senioři smůlu

Foto: Profimedia.cz

Jako první se nechal naočkovat devětapadesátiletý indonéský prezident Joko Widodo.

Reklama

Indonésie ve středu zahájila očkování proti covidu-19. Přednost dostanou lidé ve věku 18 až 59 let. U seniorů prý chybí údaje z třetí fáze klinických testů. Podle kritiků jde ale o upřednostnění ekonomiky nad zranitelným stářím.

Článek

Ve Velké Británii naočkovali jako první devadesátiletou irskou stařenku. V Kanadě o rok mladší seniorku z pečovatelského domova. V Německu bylo prvnímu příjemci vakcíny proti covidu-19 dokonce 101 let. V Indonésii se ale rozhodli na to jít doslova naopak.

Nejvíce zasažená země jihovýchodní Asie s celkem už více než 800 000 potvrzenými případy a téměř 25 000 úmrtími zahájila první fázi operace očkování ve středu. V jejím rámci by mělo být do konce března naočkováno 1,3 milionu zdravotníků a přes 17 milionů státních zaměstnanců, tedy policistů, vojáků, učitelů či úředníků. Očkováni budou zdarma vakcínou s názvem CoronaVac, kterou vyvinula čínská firma Sinovac. Poté přijdou na řadu mladí a hlavně pracující dospělí.

„Indonésie se zaměřila na produktivní věk od 18 do 59 let namísto starších lidí, protože jsme ještě nedokončili třetí fázi klinických studií pro lidi v tomto věkovém rozmezí s vakcínou společnosti Sinovac,“ vysvětlila indonéskou strategii mluvčí tamního ministerstva zdravotnictví Nadia Wikeková pro zpravodajský server Al-Džazíra. Podle Wikekové vláda stále čeká na potvrzení regulačních orgánů o bezpečnosti vakcíny CoronaVac pro osoby starší 60 let.

Server uvádí, že nezvyklá strategie má podporu tamních obyvatel. Odborníci ale zůstávají spíše skeptičtí. „Víme, že starší lidé, kteří již byli očkováni v Číně a na Středním východě, reagovali na vakcíny stejně dobře jako mladší ročníky,“ vysvětlila vakcinoložka Kim Mulhollandová z Melbournské univerzity. „Jejich argument o obavě z bezpečnosti tak není platný.“

Lékaři po celém světě prosazují pravý opak indonéské strategie. Nejprve by podle odborníků měli být naočkováni lékaři v první linii a hned poté senioři. Podle nedávné studie publikované prestižním vědeckým časopisem The Lancet jsou „staří lidé, a zejména ti, kteří žijí v zařízeních dlouhodobé péče, neúměrně zasaženi pandemií covidu-19“.

Z údajů zveřejněných indonéským ministerstvem zdravotnictví vyplývá, že lidé starší 60 let sice představují pouze 10 procent indonéské populace, ale smrtnost na covid-19 u nich dosahuje 39 procent.

„Přimělo mě to zamyslet se nad tím, co mi už říkali indonéští kolegové, tedy že se indonéská vláda snaží dosáhnout stádní imunity očkováním mladých, kteří jsou největšími přenašeči nemoci covid-19,“ dodala Mullholandová pro Al-Džazíru.

Špatná volba vakcíny?

Problémy jsou navíc s látkou CoronaVac čínské společnosti Sinovac. Indonésii bylo po provedení třetí fáze klinických studií dodáno 18 milionů dávek. Nasmlouvaných má zatím 125 milionů dávek, s možností dalších 100 milionů čínských vakcín. V prosinci také vyjednala dodávku vakcín firem AstraZeneca, Novavax a Pfizer a plánuje i vývoj vlastní vakcíny.

CoronaVac je ale jedinou vakcínou, která zatím získala povolení od tamních regulačních orgánů a také jedinou látkou, která byla do země fyzicky dodána. Indonéský prezident Joko Widodo, který byl v televizním přenosu naočkován jako první Indonésan, na Twitteru uvedl, že v třetí fázi klinických studií prokázala látka 65,3% účinnost. Splňuje tak kritérium minimálně 50% účinnosti Světové zdravotnické organizace (WHO), ale do obranyschopnosti západních vakcín má nejspíš daleko.

Podle indonéských lékařů je velkou výhodou CoronaVacu snadnější logistika, jelikož látka nemusí být na rozdíl od vakcín Pfizeru či Moderny skladována při extrémně nízkých teplotách.

Epidemiolog Dicky Budiman, který vedl tým, jenž se podílel na strategické reakci Indonésie na vážné nemoci, jako je ptačí chřipka, říká, že látka společnosti Sinovac je poslední vakcínou, kterou by zvolil.

„Jako první bych si vybral vakcínu společnosti AstraZeneca, protože ji lze také skladovat v běžné chladničce jako očkování Sinovacu, ale na rozdíl od čínských výrobců má jejich látka skvělé výsledky,“ vysvětlil pro Al-Džazíru. „Na druhém místě by sáhl po látkách společností Pfizer či Moderny, jelikož jde o tzv. mRNA vakcíny, které se na rozdíl od té čínské dokážou vypořádat i s novými mutacemi koronaviru, kterých bylo dosud nalezeno kolem 40 000.“ Není tedy jasné, jak efektivní bude čínská vakcína proti některým nakažlivějším mutacím, jako je například ta, která sužuje Velkou Británii.

Ve středu navíc vyšlo najevo, že vakcína CoronaVac měla při klinických testech v Brazílii účinnost pouze 50,4 procenta. To je v rozporu s dřívějšími důkazy brazilských vědců, podle kterých má vakcína chránit před „mírnými až vážnými“ případy nákazy s účinností 78 procent. Vědci nicméně zdůraznili, že středně těžkým a závažným případům nemoci vakcína dokázala stoprocentně předejít.

Přednost dostala ekonomika

Ve druhé fázi očkování, která by měla začít v dubnu, budou upřednostňováni dospělí jedinci v produktivním věku. Indonéská vláda chce během 15 měsíců naočkovat 181 milionů lidí, tedy přibližně 67 procent z 273 milionů obyvatel.

Tento krok podpořil spekulace, že indonéská očkovací strategie cílí především na ochranu ekonomiky. „Je to zřejmé, ale rozhodnutí o přidělení vakcíny souvisí rovněž s naší demografií,“ obhajoval vládní kroky Ajib Hamdani, předseda finanční a bankovní divize Indonéské asociace mladých podnikatelů. „Ve srovnání s vyspělými zeměmi máme mnohem větší počet lidí v produktivním věku. Pokud vláda neochrání zdraví těchto lidí, způsobí to naší zemi mnohem větší problémy v budoucnu.“

A souhlasí s ním i další. „Pokud budou očkováni lidé ze sektorů, které aktuálně trápí největší nezaměstnanost, tedy z oblasti cestovního ruchu, dopravy a logistiky, můžeme splnit cíl našeho prezidenta, kterým je úplné oživení ekonomiky během roku 2021,“ doplnil Fithra Faisal Hastiadi, mluvčí indonéského ministerstva obchodu.

Desítky milionů Indonésanů ovšem žijí v mezigeneračních domácnostech, takže není jasné, jak se podaří od nemoci ochránit tamní seniory, zatímco mladší ročníky budou očkovány. Neví se ani, kdy by mělo začít očkování osob starších 60 let. V posledních dnech přitom přibývá rekordně nakažených. Indonéský ministr zdravotnictví Budi Gunadi Sadikin v úterý uvedl, že by senioři měli počkat na očkování vakcínami firem Pfizer a AstraZeneca. První dodávky by měly dorazit v dubnu, ale podle ministra je možné, že k jejich podání dojde až na konci roku 2021.

Reklama

Doporučované