Hlavní obsah

Očkování v ústavu: „Odchytávali lidi, bylo třeba vyprázdnit mrazák“

Foto: ČTK

Koordinátoři selhali. Realitu očkování proti covidu popsal jeden ze zaměstnanců Státního zdravotního ústavu.

Reklama

Odkrýváme další detaily dosud největšího skandálu očkovací akce proti covidu. Zaměstnanec Státního zdravotního ústavu popisuje okolnosti, za nichž se zde aplikovaly nedostatkové vakcíny.

Článek

V první vlně očkování proti covidu měli sice podle proklamací premiéra Andreje Babiše a jeho ministra zdravotnictví Jana Blatného dostat vakcínu přednostně nenahraditelní zdravotníci nebo nejvíce ohrožení senioři, ale realita je zcela jiná.

Seznam Zprávy popsaly, jak se k drahocenným vakcínám ve Státním zdravotním ústavu v Praze dostali tamní pracovníci, kteří do preferovaných skupin rozhodně nepatří.

Důvody, proč dokonce mohli k očkování přihlásit i svoje příbuzné, odhaluje jeden ze zaměstnanců ústavu Michal Martínek. Z jeho svědectví plyne, že očkování nemá vůbec zvládnutou logistiku a vakcíny se přidělovaly hlavně proto, aby se podařilo jejich zásobu v ústavních mrazácích nějak vyčerpat.

Michal Martínek tráví většinu pracovní doby u počítače, částečně pracuje z domova. Přesto byl jedním z prvních, kdo v České republice očkování proti nemoci covid-19 dostal. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jak se očkovací akce, která už stála místo ředitele SZÚ Pavla Březovského, odehrála.

Ve stručnosti: vedení shánělo zaměstnance a snažilo se využít všechny vakcíny. Těch totiž přišlo mnohem víc, než bylo možné zužitkovat podle regulí, které premiér Babiš a jeho ministr Blatný slibovali.

Jako zaměstnanec SZÚ jste byl očkován proti nemoci covid-19. Patříte mezi zdravotníky, do kategorie seniorů nad 80 let, nebo některé z jiných ohrožených skupin?

Ne, to v žádném případě. Je mi 37 let a pracuji jenom u počítače. Měl jsem z toho smíšené pocity a docela lituji, že jsem na očkování šel.

Jak vám vakcínu nabídli?

Že by se mělo očkovat, jsem se oficiálně dozvěděl těsně před Vánocemi. Dostali jsme e-mail s novoročním přáním od pana Březovského. Mimo jiné napsal, že 7. 1. přijdou do ústavu vakcíny, ale nebylo tam specifikováno, jestli se začnou očkovat jenom rizikové skupiny, jestli to budou dostávat určité skupiny zaměstnanců, nebo všichni. Ale vědělo se, že vakcíny přijdou.

Potom, myslím ve středu 6. 1., přišel harmonogram s tabulkami rozepsanými přibližně na čtyři týdny a do dvou ordinací s tím, že se tam zaměstnanci mají zapsat. Bylo tam vyloženě napsáno „zaměstnanci, napište se“. Hned jsem se zapsal na první termín, na pondělní ráno 11. ledna.

Neměl jste pochybnosti?

V té době jsem státní očkovací strategii moc nesledoval. Bral jsem to tak, že tu jsou vakcíny a my máme pokyn se naočkovat.

V té první zprávě nebyla naznačená žádná možnost očkování pro rodinné příslušníky. Potom jsem 8. 1. dostal informaci, že se změnil harmonogram, ať se na něj podívám. Automaticky mě přihlásili na pondělí, jak jsem byl zapsaný, akorát rozšířili počet ordinací. Navíc s tím, že můžu napsat i manželku, že je hodně vakcín.

To byl e-mail od pana ředitele Březovského?

Byl to e-mail od vedoucího odboru informačních technologií, ve kterém se píše, že po domluvě s panem ředitelem je potřeba v příštím týdnu proočkovat cca 1000 lidí.

A když je 1000 vakcín na 400 zaměstnanců, nebo kolik (podle výroční zprávy za rok 2019 má Státní zdravotní ústav cca 450 pracovníků, pozn. red.), že je možnost zapsat rodinné příslušníky. Ale mně to v té době přišlo už takové hloupé. Měl jsem z toho divný pocit, tak jsem manželku nastavil do seznamu náhradníků. Což znamenalo, že na očkování nešla, i když bylo ještě všude plno místa.

Potom jsem přišel na očkování, dali mi vakcínu, a kolegové si mezi sebou už říkali, co se to děje, že přece nepatříme mezi ohrožené skupiny. V našem oddělení v podstatě všichni pracujeme u počítače, hodnotíme bezpečnost chemických přípravků, chemických látek. Já pracuji i pro Evropskou unii, tím víc pracuji z domova, protože mě v kanceláři fyzicky mít nepotřebují.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný řekl, že Státní zdravotní ústav dostal stejné pokyny jako ostatní očkovací místa, tedy že se má zaměřit na zdravotníky a seniory starší 80 let. Sháněli organizátoři očkování lidi z této skupiny?

Myslím, že e-mail, který jsme dostali před Vánocemi, byl záměrně neurčitý, aby se to nedalo napadnout. Přijde mi, že počítali s tím, že budou očkovat zaměstnance, už předtím, než sem vakcíny přišly. Myslím, že neplánovali někoho shánět.

Zároveň jsem realista a říkám si, že SZÚ nemá žádná auta, kapacitu, logistický systém, aby sem někoho svážel, to se ani nedalo čekat. Takže na druhou stranu si myslím, že pan Březovský má kousek pravdy v tom, že nebyla dořešená logistika. Aby se sem ti lidé dostali, když se vakcína od Pfizeru musí tak hluboce mrazit a tak dále.

Odmítl někdo to očkování?

Byli lidé, kteří s tím měli morální problém a odmítli to, ale naše paní vedoucí centra, která očkovala v jedné z těch ordinací, vyloženě odchytávala lidi a stejně je tam dotáhla. Některé kolegyně z toho mají dost velké výčitky svědomí, že se nechaly očkovat.

Takže myslíte, že byl tlak na to, aby se nechalo naočkovat co nejvíce lidí, nebo aby se zkrátka co nejrychleji očkovalo?

Asi ano. Věděli prostě, že ve čtvrtek má přijít další vakcína, takže potřebují vyprázdnit mrazák. Brali to tak, že je to dostatečné ospravedlnění toho, co se dělo. Někteří to tak brali.

Reklama

Související témata:

Doporučované