Hlavní obsah

Očkovaný, či neočkovaný? Kim Čong-un možná použil čínskou vakcínu

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Čína údajně poskytla severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi a jeho rodině experimentální vakcínu proti koronaviru. V úterý to sdělil americký analytik s odkazem na dva nejmenované zdroje japonských zpravodajských služeb.

Článek

Harry Kazianis, expert na Severní Koreu z think tanku Center for the National Interest, přinesl zprávu, že Kim a několik výše postavených severokorejských úředníků podstoupili očkování proti covidu-19. Od které firmy vakcína pocházela a zda bylo její použití bezpečné, zatím není jasné.

Ve svém článku Kazianis sdělil, že k očkování mělo dojít během posledních dvou až tří týdnů s pomocí vakcíny dodané čínskou vládou. Ta má v dané oblasti momentálně tři „koně“, které se vývojem látky zabývají. Jde o společnosti Sinovac, CanSinoBio a Sinopharm.

Sinopharm, firma se sídlem v Pekingu, tvrdí, že její vakcínu již v Číně využil téměř milion lidí, ačkoliv žádná z výše zmíněných společností dosud nepředložila výsledky třetí fáze klinických testování, která probíhá mimo tamní území.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí zveřejněné informace ani nepotvrdila, ani nepopřela. Během pravidelného brífinku na vznesenou otázku odpověděla, že o vakcínách pro Severní Koreu neslyšela. Někteří odborníci navíc pochybují, že by se vůdce Kim k použití experimentální vakcíny uchýlil.

„I kdyby už čínskou vakcínu schválili, žádný lék není dokonalý a on by takhle neriskoval, když má hned několik úkrytů, kde si může zajistit téměř úplnou izolaci,“ cituje Reuters Choi Jung-huna, experta na infekční choroby, který v roce 2012 přeběhl ze Severní Koreje na jih.

KLDR stále oficiálně nepotvrdila výskyt covidu-19 v zemi. Národní zpravodajská služba v Jižní Koreji (NIS) však uvádí, že není možné její propuknutí vyloučit. Na podložení svých slov NIS připomíná dohodu týkající se vzájemného obchodu a výměny lidí mezi Čínou a KLDR, která fungovala ještě před vypuknutím pandemie v čínském Wu-chanu.

Společnost Microsoft minulý měsíc informovala, že se dvě skupiny severokorejských hackerů pokusily proniknout k informacím několika vývojářů vakcín z různých zemí. Přesné cíle útoku firma nespecifikovala, agentuře Reuters však zdroje sdělily, že jedním z nich byla i britská AstraZeneca.

Podle NIS se Severokorejci pokoušeli dostat také k údajům jihokorejských výrobců vakcín, tento pokus však služba zablokovala minulý týden.

Reklama

Doporučované