Hlavní obsah

KLDR bojuje proti cigaretám. V čele kampaně stojí kuřák Kim Čong-un

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un šťastný, kouřící.

Reklama

Země, kde kouří polovina mužské populace i sám Kim, se snaží učinit nezdravému nešvaru přítrž za pomoci práva a žen. Protože v KLDR ženy oficiálně nekouří, slouží jako ideální nástroj protikuřáckých kampaní.

Článek

Severní Korea se jako jedna ze zemí s největší mírou kuřáků na světě rozhodla bojovat proti závislosti na tabákových výrobcích. V čele kampaně stojí vášnivý kuřák Kim Čong-un, který příliš příkladem nejde.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace v Severní Koreji kouří téměř polovina všech mužů a žádná žena. Protikuřácký zákon vešel v platnost na začátku tohoto měsíce a obsahuje mimo jiné zákaz kouření na veřejných místech s cílem udělat z KLDR „kulturnější a čistější“ prostředí pro život. Státní média však často vykreslují nejvyššího vůdce Kim Čong-una s cigaretou v ruce, takže se nedá předpokládat, že by šel příkladem. Jak tedy vypadá boj proti kuřákům po severokorejsku?

Zákon o zákazu tabáku přijatý začátkem listopadu stanovuje, že všechny instituce, organizace a občané „musí ochraňovat životy a zdraví lidí“. Zákon zpřísňuje „právní a sociální kontroly výroby a prodeje cigaret podle státní politiky zákazu tabáku“. Jako nevhodná pro kouření jsou konkrétně místa „politického a ideologického vzdělávání“, divadla, kina, veřejná zdravotnická zařízení a veřejná doprava. Zmíněny jsou i tresty, státní média už ale neprozradila, v jakém formátu budou probíhat. Státní zpravodajská agentura KCNA několik dní po přijetí nového zákona uvedla, že podle „lékařů a odborníků z celého světa“ jsou kuřáci navíc vystaveni většímu riziku nákazy koronavirem.

Severní Korea se do boje s kuřáky pouští od roku 2005, kdy ratifikovala Rámcovou úmluvu Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku. V rámci tohoto zákona tak i severokorejské cigaretové krabičky pokryly varovné štítky a začalo se omezovat kouření na veřejných místech.

Jak napsala KCNA, v roce 2019 proběhla „blesková“ kampaň, jejímž cílem bylo informovat kuřáky o „škodlivosti“ kouření. Státní média rovněž uvedla, že byla přijata opatření k omezení dovozu tabáku vyrobeného v zahraničí.

Korejská ústřední televize popsala ty, kteří kouří ráno a večer, jako „nemožné“ lidi, uvedl web The Daily NK. Letos byl spuštěn web s informacemi o nebezpečí kouření. „Věda a informace jsou důležité v protikuřáckých kampaních,“ hlásá propagandistický web Arirang-Meari.

Cigarety jsou však nezbytným společníkem samotného Kim Čong-una, ať už jede zkontrolovat dětský tábor, nebo dohlédnout na raketový test. V únoru 2019 ho fotografové zachytili s cigaretou během přestávky na cestě vlakem do Vietnamu na svůj druhý summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Popelník mu držela jeho sestra Kim Jo-čong. Přemluvit ho, aby kouření nechal, se údajně snažila i jeho manželka Ri Sol-ču, kterou však Kim „neposlouchá“.

Ženy vs. imbecilové

Kouření je v Severní Koreji široce rozšířený nešvar, jenž přetrvává po celá léta. Podle zprávy WHO z roku 2019 v zemi kouří 46,1% všech mužů nad 15 let. A žádné ženy. Jedna z teorií vysvětlujících tento těžko uvěřitelný údaj říká, že jde o kulturní záležitost – na Severokorejky s cigaretou je pohlíženo skrze prsty. „Pro ženy je kulturně i společensky tabu kouřit na veřejnosti, zejména u mladších žen, a to i ve srovnání s Jižní Koreou. V Severní Koreji kouří některé vdané nebo starší ženy v soukromí,“ říká James Banfill, ředitel společnosti CoreanaConnect, nevládní organizace se sídlem v Severní Koreji.

„Kouření v Severní Koreji bylo a je definováno spotřebiteli mužského pohlaví. Kouření hraje roli v severokorejské mužské sociální, pracovní a vojenské kultuře. Nadměrná konzumace tabáku a závislost jsou pro muže kulturně přijatelné,“ uvádí Min Chao Choy, novinářka se specializací webové stránky NK News. Ženy tak v severokorejských státních kampaních často slouží jako nástroj k odrazování mužů od kouření.

Státní televize jednou vysílala program s názvem „Extra kvalitní oblíbený předmět ohrožující život“, ve kterém ženy káraly kuřáky a označovaly je za „imbecily, kteří štvou své okolí“.

Nehledě na kulturní či genderový kontext kouření zde zabíjí ve velkém. Podle údajů shromážděných Tobacco Atlas každý rok zemře v Severní Koreji více než 71 300 lidí na nemoci způsobené užíváním tabáku. Pro srovnání – v Austrálii, v zemi s podobnou populací, ročně zemře na 22 200 lidí v důsledku užívání tabáku.

Podle odborníků ale i kampaň po severokorejsku může mít pozitivní dopad. „Kouří už méně než polovina dospělých mužů, konkrétně 46,1 %, to je pokles z 52,3 % z roku 2009. Během posledních více než 20 návštěv v průběhu 13 let v Severní Koreji vídám méně kuřáků v Pchjongjangu, zejména mladších mužů,“ uvedl pro BBC Monitoring Kee Park, ředitel korejského projektu zdravotní politiky na Harvardské lékařské škole.

Na druhou stranu jsou však cigarety v KLDR čím dál dostupnější. „Stejně jako mnoho jiných zemí i Severní Korea usiluje o vlastní koncepci modernosti, která zahrnuje i odvykání kouření. Rozdíl mezi aspiracemi režimu a tím, co se ve skutečnosti děje, je často obrovský. Politika nekuřáctví se tak od kuřácké kultury diametrálně liší,“ říká Min Chao Choy.

Podle jiných je důležité pokračovat v odrazování lidí. „Kromě pouhé vůle neexistuje mnoho mechanismů, které by Severokorejcům pomohly přestat kouřit,“ říká Banfill. Možná by jako úspěšný přesvědčivý mechanismus mohl jednou posloužit sám Kim Čong-un.

Reklama

Doporučované