Hlavní obsah

Od kolika let pustit děti na internet bez souhlasu rodičů? Mají na to být přísná pravidla?

Duel předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka a Jiřího Palyzy z Národního centra bezpečnějšího internetu.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Třináct, patnáct, nebo šestnáct? V kolika letech by měl stát dovolit dětem se připojit k Facebooku a dalším sociálním sítím bez souhlasu rodičů? O to se teď přou experti i politici. Zatímco Ministerstvo vnitra navrhuje hranici třináct let, vláda by ji naopak raději zvýšila o dva roky. Jde ale vůbec zkontrolovat, jestli děti budou pravidla dodržovat? A zda v přihlašovacím formuláři nevyplní třeba falešný věk?

Článek

Hosty Duelu jsou předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček a Jiří Palyza z Národního centra bezpečnějšího internetu.

Česká rada dětí a mládeže podle svého předsedy Aleše Sedláčka ve svých členských organizacích zjistila zájem zachovat hranici na 13 letech, což je hranice teď vyžadovaná provozovateli sociálních sítí. Nová unijní pravidla o ochraně osobních údajů (GDPR) umožňují členským zemím stanovit hranici v rozmezí 13 až 16 let. Prováděcí zákon ale nebude v Česku schválen do 25. května, kdy unijní nařízení nabude účinnosti. V Česku tak bude podle odborníků platit horní věková hranice a uživatelé sociálních sítí mladší 16 let budou potřebovat souhlas rodičů.

Jiří Palyza z Národního centra bezpečnějšího internetu tvrdí, že podle zkušeností ze škol jsou na sociálních sítích aktivní už děti od osmi let. „Minimálně polovina dětí si při založení na Facebooku zadá falešné datum narození a svůj účet tak má ještě před dosažením 13 let,“ tvrdí Palyza. Kontrola věku uživatelů sociálních sítí je podle něj obtížná. Neúčinné by bylo ověřování věku předložením čísla kreditní karty, neboť ta je vydávána i k bankovním účtům pro děti, dodal.

Reklama

Doporučované