Hlavní obsah

Od příštího roku zlevní otestování na koronavirus pro samoplátce

Foto: Profimedia.cz

Cena za PCR test na covid-19 bude nižší.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví změní ceny testů na covid-19 pro samoplátce. Lidé zaplatí o zhruba 200 korun méně.

Článek

Od začátku příštího roku se změní maximální cena jednoho testu na koronavirus.

Lidé, kteří se budou chtít dobrovolně otestovat, nebo test potřebují třeba před cestou do zahraničí, zaplatí o zhruba 200 korun méně. Změnu připravuje v rámci takzvaného cenového předpisu Ministerstvo zdravotnictví.

„Maximální cena pro samoplátce za PCR test by měla být od 1. 1. 2021 stanovena na 1310 korun. K tomu se připočítává ještě cena za odběr (výtěr z nosohltanu) za cca 200 korun,“ uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva.

Celkem tedy 1510 korun. V současné době je přitom maximální cena za takzvaný PCR test stanovena na 1756 korun.

Snížení ceny se netýká lidí, které k otestování na koronavirus pošlou lékaři, nebo těch, kteří přišli do kontaktu s nakaženým. Za ně platí test na covid-19 zdravotní pojišťovny a stát bude i nadále 1674 korun.

Ale i v tomto případě by mohlo dojít k úpravě. „Změna cenového předpisu a novely seznamu zdravotních výkonů je momentálně v přípravě,“ odpověděl Berka na dotaz, zda tato cena pro pojišťovny zůstane stejná.

V současné době mají laboratoře z jednoho PCR testu okolo 500 korun. Zbytek ze 1674 korun pak zaplatí za materiál, personál nebo ochranné pomůcky. V případě, že ministerstvo platbu sníží, tak klesne i zisk jednotlivých laboratoří.

Jen největší zdravotní pojišťovně VZP přitom laboratoře od března do konce září vykázaly přes 427 tisíc testů. A za toto období zaplatí tedy přes 715 milionů korun. Kvůli nárůstu počtu testovaných během října a listopadu se částka ještě výrazně zvýší.

Všeobecná zdravotní pojišťovna počítá s tím, že za testování zaplatí v roce 2021 okolo 1,14 miliardy korun. Pokud by se opakovaly další vlny pandemie, mohla by VZP podle svého propočtu zaplatit za test až 3,4 miliardy korun.

Reklama

Doporučované