Hlavní obsah

Hamáček: Testování zdarma začne 18. prosince, možná až na tisíci místech

Foto: Shutterstock.com

Testování pro veřejnost má být k dispozici před Vánoci všem, kdo projeví zájem.

Reklama

aktualizováno •

Testování, které bude dobrovolné a nabízené zdarma, bude všem pojištěncům k dispozici od pátku 18. prosince. Probíhat bude na klasických místech, zapojit by se ale mohli i praktici či stomatologové.

Článek

„Aktuálně by nic nemělo bránit tomu, aby projekt testování, nejprve tedy mezi pedagogy a poté mezi masovou veřejností, byl spuštěn v časovém harmonogramu, jak bylo avizováno,“ prohlásil ve středu po jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf Jan Hamáček (ČSSD).

Nejdříve by tedy mělo doběhnout testování v sociálních službách, v pátek 4. prosince má následovat testování učitelů a o dva týdny později, tedy v pátek 18. prosince, by se mohl nechat otestovat zdarma kdokoli, kdo o to projeví zájem.

Odběrových míst bude podle Hamáčka určitě více než 100. Testování bude probíhat ve fakultních i krajských nemocnicích, ale podle Hamáčka se zřejmě zapojí i praktičtí lékaři či stomatologové. Pokud se tak stane, může se testovat až na tisíci místech.

„Samozřejmě s použitím rezervačního systému či žádanky tak, aby nedocházelo k přehlcování odběrových míst,“ upřesnil Hamáček.

Zapojit se? Máme plno práce

Stomatologové tvrdí, že s nimi zapojení se do plošného testování nikdo dosud neřešil.

„Nikdo nás neoslovil. Mezi některými zubaři je představa, že si budou testovat své pacienty a pojišťovny to budou proplácet. Někteří už to dělají, já například od jara. Ale představa, že v ordinacích zubařů vzniknou odběrová místa… Máme asi do dubna objednané pacienty,“ řekl redakci Seznam Zpráv prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

A podobně to vidí také předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Praktici podle něj nemají kapacity na to, aby v testování sehráli významnou roli.

„Hledáme cestu, jak se zapojit, aktuálně se to řeší,“ říká Šonka. „Praktičtí lékaři nicméně mají plno práce s vlastními pacienty. Navíc by podle zákona museli fungovat stejně jako odběrová místa, tedy například splnit podmínku být veřejnosti k dispozici nejméně třikrát v týdnu na čtyři hodiny, to je časově i personálně náročné,“ dodává.

Oba předsedové lékařských profesních organizací jsou skeptičtí k významu plošného testování. Poukazují přitom na Slovensko, kde testování odhalilo nákazu pouze u jednoho procenta obyvatel.

Výsledek zdarma do 15 minut

Testování bude hrazeno zdravotními pojišťovnami. Antigenní testy jsou levnější než PCR testy, nyní se používají například v domovech seniorů. Výsledek antigenního testu se ukáže do 15 minut.

Do antigenního testování se zapojí i hasiči. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba připomněl, že 17 týmů hasičů už nyní pomáhá s odebíráním PCR testů.

„Dohodli jsme se, že počet týmů zvýšíme na 32,“ řekl Ryba.

Podle Hamáčka bude velmi důležitá spolupráce s kraji, jednání s hejtmany proběhlo v úterý a další se chystá na čtvrtek.

Reklama

Doporučované