Hlavní obsah

Návštěva seniorů? Některé domovy testy nenabídnou, nemají kapacitu

Foto: Getty Images

Pro návštěvy v domovech důchodců vláda zavedla přísné podmínky.

Reklama

Od soboty 5. prosince bude možné opět navštěvovat klienty domovů důchodců. Ovšem za přísných podmínek. Některé domovy už dopředu hlásí, že nebudou mít kapacitu na testování návštěv, nebo jen velmi omezenou.

Článek

Domovy pro seniory mají pět dnů na to připravit a zorganizovat návštěvy u klientů, které vláda na svém pondělním zasedáním za dodržení přísných podmínek znovu umožnila. Navštívit blízké v pobytových zařízeních nově bude možné v respirátoru FFP2 a s negativním antigenním testem ne starším než 48 hodin. A právě s testováním bude v některých domovech nejspíš problém.

Řada z nich totiž nebude mít kapacity pro to, aby návštěvníky otestovali jejich zdravotníci při příchodu. Jednoduché není ani sehnat antigenní test u praktického lékaře či v lékárně.

„Mám jednu sestru na službě a opravdu ji nemohlu poslat ke dveřím, aby prováděla testy návštěvníkům. Ti už musí přijet s hotovým testem,“ uvedla ředitelka Domova v Podzámčí v Chlumci nad Cidlinou Jana Cabadajová.

Jde o malý domov pro seniory s menším počtem zaměstnanců. Problematické však bude testování i ve větších zařízeních. „Sester je všude málo a ony mají povinnosti vůči klientům domova, nemohou jen stát u vchodu a testovat příchozí. Budeme muset najít nějakou rozumnou míru,“ říká Daniela Lusková, ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové, který je největším zařízením svého druhu v Královéhradeckém kraji. Lusková je rovněž viceprezidentkou Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Hradecký domov proto nyní zpracovává systém, jakým návštěvy u svých klientů zorganizuje tak, aby mohl jednu sestru vyčlenit právě pro testování. Návštěvy proto učitě nebudou možné každý den a ve vybrané dny jen na čtyři hodiny odpoledne. „Bude nutné se ohlásit přes rezervační systém, aby se nám nestalo, že se u dveří udělá hlouček. Vyhodnocení testu totiž chvíli trvá, odhadem bychom zvládli asi 10 lidí do hodiny,“ odhaduje Lusková.

Lidé, kteří si antigenní test zařídí po vlastní ose, budou podle ní v danou hodinu vpuštěni. Ředitelka proto zvažuje, že by se dohodla s blízkou lékárnou, zda by zájemcům testy neprodala a zároveň je její zaměstnanci neotestovali. „Musím se ještě podívat do vyhlášky, jestli je lékárník braný za zdravotnického pracovníka. A vše bude záležet na lékárníkovi, který může provedení tohoto invazivního zákroku odmítnout,“ upozorňuje Lusková.

Testování jen po vlastní linii chce provádět domov pro seniory v Liberci Františkově. Podle jeho ředitele Jana Gabriela to totiž přinese největší jistotu, i přes personální zatížení. „Chceme si sami otestovat každého, ne aby lidé chodili už s hotovými testy starými 2-3 dny, protože z vlastní zkušenosti vím, že jeden den vyšel test negativní a za dva dny opakovaný už pozitivní. Zřídíme speciální čekárnu pro návštěvníky,“ vysvětlil.

Zájemci, kterým to domov nenabídne, by si mohli nechat antigenní test udělat u svého praktického lékaře. Ne všechny ordinace jsou jimi však vybaveny. „Testy nemám na skladě, protože se po nich doposud nikdo neptal. Nabídky pro lékaře byly, ale myslím, že v Hradci Králové o to nebyl velký zájem, protože nebyl zájem ze strany pacientů. Hraje roli i fakt, že tyto testy nejsou hrazené ze zdravotního pojištění, tak se do jejich koupě nikdo moc nehrne,“ říká hradecký obvodní lékař Lukáš Fiala.

Zájemcům však nabízí, že jim provede test, který si koupí v lékárně. Sehnat antigenní test v lékárně však není jednoduché, protože testy nejsou určeny pro domácí použití, měl by je provádět zdravotník. Většina lékáren je proto ani nenabízí.

Řadě lidí, kteří chtějí navštívit své blízké v domovech důchodců, které však testování z personálních důvodu nenabídnou, jako například výše zmíněný Domov v Podzámčí, tak v případě, že antigenní test neseženou, nezbývá nic jiného, než vyčkat na plánované předvánoční plošné testování, které plánuje stát, případně si za minimálně 1600 korun zaplatit PCR test.

Domovy, které se rozhodly, že uvolní určitou kapacitu na testování návštěvníků, ještě nemají jasno, kdo vlastně testování bude platit. Jestli návštěvník, domov či Ministerstvo práce a sociálních věcí formou dotace. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) chce testy v dotačním titulu její ministerstvo uhradit. Detaily chce brzy zveřejnit.

Z důvodu prozatímních nejasností proto domovy ani neplánují používat testy, jež získaly od VZP na testování svých klientů a zaměstnanců, které proběhlo v uplynulých týdnech.

„Já osobně nebudu tyto testy používat, máme ještě nakoupené nějaké vlastní. S těmi od VZP je hodně administrativní práce a jejich počty musí přesně sedět, každý musíme vykazovat,“ vysvětluje Lusková.

Stejně bude postupovat i ředitel domova důchodců v Liberci Františkově. „Čekáme na metodiku ze strany MPSV, ale budeme zatím používat vlastní testy, které jsme včetně přístroje nakoupili. Chceme se vyhnout sporům o to, jestli budeme využívat testy VZP, nebo ne,“ říká Gabriel.

Liberecký domov v tuto chvíli nepočítá s tím, že by návštěvám za vlastní testy něco účtoval. „Ani nemáme jak. A přijde mi to špatné,“ míní jeho ředitel.

Jak to bude v Hradci Králové, ještě není jasné. Ředitelka Lusková zatím ocenila pořizovací náklady testů a respirátorů FFP2, které musí mít každý návštěvník nasazené, na zhruba 250 korun na jednoho návštěvníka. „Při běžné návštěvnosti jsem náklady na to spočítala na sedm milionů korun ročně,“ říká Lusková, která čeká na pokyny z ministerstva týkající se úhrady za testování a respirátory.

I přístup rodin klientů Domova U Biřičky je podle ní různý. „Někteří lidé říkají, že dají cokoliv, aby mohli své blízké vidět, jiní říkají, co si to dovolujeme po nich chtít úhradu. Je to stejné jako všude jinde.“

Reklama

Doporučované