Hlavní obsah
Online

Od soboty budou znovu povoleny návštěvy v domovech pro seniory

Tisková konference vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V neděli přibylo v Česku 1074 případů nemoci covid-19, což je nejméně od 20. září a zhruba o 400 méně než předchozí neděli. V Praze v neděli přibylo 137 případů nemoci covid-19, což je zhruba o 30 více než předchozí neděli.

- Od soboty 5. prosince bude umožněno navštěvovat v domovech sociálních služeb příbuzné. Podmínkou bude maximálně 48 hodin starý negativní test. Buď si jej za účelem návštěvy lidé sami zajistí, nebo bude možné se nechat otestovat na místě antigenním testem. Testování by mělo být v obou případech uhrazeno státem.

- Index protiepidemického systému PES zůstává osmý den v řadě na 57 bodech, což odpovídá třetímu stupni pohotovosti z pěti. Zatím ale v Česku stále platí opatření proti covidu-19 odpovídající čtvrtému stupni. Vláda v neděli rozhodla, že třetí stupeň pohotovosti bude platit až od čtvrtka 3. prosince.

- Většina krajů odpovídá v systému PES stupni 3, čtyři kraje ale stále zůstávají na hodnotě 4. Nejhůř je na tom Královéhradecký kraj. V něm se také nachází tři z celkových pěti okresů, které momentálně hlásí nejrizikovější stupeň, tedy 5.

Dění jsme sledovali i v neděli

  • Vleky se o víkendu nerozjedou

    Provozovatelé lyžařských středisek zatím zasněžují zbytečně. Vleky a lanovky se v lyžařských střediscích zatím nerozjedou. Přesný termín vláda určí. „Pracuje se ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu na doplnění materiálu týkajícího se lyžařských středisek, aby byl jasný a funkční. Ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí je pak snaha sladit naše doporučení se sousedy,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Kdy vláda provoz lyžařských středisek povolí, neřekl.

  • Za pondělí zatím 1406 potvrzených případů

    Do pondělních 18 hodin přibylo v Česku 1406 nových potvrzených případů nákazy covid-19. S nemocí se nyní potýká 67 982 lidí, 444 877 se jich od počátku nákazy vyléčilo. V nemocnicích je hospitalizováno 4504 lidí, 8273 jich nemoci podlehlo. Vyplývá to z dat Ministerstva zdravotnictví k dnešní 18. hodině.

  • K seniorům nejen s testem, ale i v respirátoru

    Od soboty 5. prosince budou moct domovy důchodců opět pouštět ke svým klientům návštěvy. Ty kromě negativního testu budou muset mít respirátor FFP, doplnil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Bez testu mohou přijít jen ti, kteří už infekci prodělali v uplynulých 90 dnech. Blatný lidem, kteří před Vánoci chtějí navštívit své blízké v domovech důchodců, doporučil využití bezplatného testování antigenními testy, které chce stát veřejnosti nabídnout.

  • Restaurace otevírají i přes zákaz. Mnohem víc než na jaře

    Za porušení vládních opatření hrozí vysoká pokuta, přesto Praha řeší desítky případů otevřených podniků. Restaurace Šeberák nebo utajená párty v centru Prahy jsou jen špičkou ledovce.

  • Na COVID ošetřovné pro OSVČ bude MPO mít 479,2 milionu

    Ministerstvo průmyslu a obchodu bude na výplaty ošetřovného pro živnostníky za říjen a listopad mít 479,2 milionu korun. Původně bylo na program schváleno 250 milionů korun. Z předchozích výzev zbude asi 79,2 milionu korun. O program je velký zájem, vláda dnes schválila jeho dofinancování do požadované částky. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

  • Vystrčil koronavirus nemá

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který byl od minulého úterý v předběžné karanténě kvůli kontaktu s osobou s nemocí covid-19, se koronavirem nenakazil. Oznámil to dnes na svém Twitteru citací SMS zprávy o výsledku vyšetření. „Předseda horní komory dnes absolvoval odběr vzorku a výsledek vyšetření je negativní,“ uvedl Vystrčil na Twitteru.

  • Maláčová: Pro návštěvy domovů sepíšeme manuál

    Ministerstvo práce a sociálních věcí slíbilo, že vypracuje manuál, podle kterého se domovy pro seniory budou při návštěvách řídit. „Zítra na základě dnešního rozhodnutí vlády vypracujeme manuál pro domovy,“ uvedla ministryně Jana Maláčová. Dodala, že veškeré náklady spojené s epidemií covidu-19 budou mít sociální služby od státu kompenzované, tedy i testy, které budou muset domovy nově provádět také u návštěv.

  • Vláda schválila usnesení o přesunu do třetího stupně rizika

    Vláda dnes schválila usnesení, které zahrnuje uvolnění opatření na základě přesunu Česka ze čtvrtého do třetího stupně rizika, který nastane ve čtvrtek. Kabinet se na tom shodl v neděli. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Potvrdil také, že školy do třetího stupně protiepidemických opatření přejdou od pondělí 7. prosince a že v pátek 4. prosince by mělo být zahájeno dobrovolné testování učitelů.

  • Na restart sportu schválila vláda nový projekt

    Vláda schválila nový projekt na podporu sportu. „Na projekt Restart sportu bude vyčleněno 2,3 miliardy korun,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Žádat mohou sportovní kluby i neziskové organizace.

  • Od soboty budou povoleny návštěvy v domovech pro seniory

    „Od soboty 5. prosince bude umožněno navštěvovat v domovech sociálních služeb příbuzné,“ uvedla to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Podmínkou bude maximálně 48 hodin starý negativní test. Buď si jej za účelem návštěvy lidé sami zajistí, nebo bude možné se nechat otestovat na místě antigenním testem. Testování by mělo být v obou případech podle ministryně uhrazeno státem.

  • Studenti budou mít kompetence zdravotních sester

    Studenti medicíny, kteří pomáhají ve zdravotnických nebo sociálních zařízeních, budou mít větší kompetence. Dnes o tom rozhodla vláda a na tiskové konferenci to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

  • Asociace odhaduje, že covid-19 zavře až 50 % prádelen a čistíren

    Většina firem, které podnikají v prádelenství a čistírenství, má podle průzkumu profesní asociace existenční problémy. Prádelny kvůli omezenému provozu v hotelích, restauracích či wellness a fitness centrech nemají téměř žádný odbyt. Totéž platí pro čistírny, které se starají například o kostýmy v divadlech. Polovina firem tohle období zřejmě nepřežije a nové zaměstnání si budou muset hledat zhruba 4000 lidí, řekla ČTK prezidentka Asociace prádelen a čistíren ČR Jana Puškáčová.

  • Očkování všech Čechů proti koronaviru bude stát až pět miliard

    Očkování všech Čechů vakcínou proti koronaviru by mohlo stát až pět miliard korun, pokud by byly třeba dvě dávky. Vakcínu zakoupí stát díky jednotné objednávce Evropské unie, aplikace u lékaře a spotřebovaný materiál budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Vyplývá to ze zveřejněného návrhu zákona, který má umožnit hrazení očkování z veřejného zdravotního pojištění. Dnes o něm jedná vláda.

  • Vláda právně ukotvila distanční jednání zastupitelstev

    Některá městská či krajská zastupitelstva už od jara jednají distančně, avšak bez jasného právního ukotvení. I z důvodu, že to doposud nebylo jasně uzákoněné, se online jednání některá zastupitelstva bránila. Vláda dnes schválila návrh na změnu zákona o obcích a krajích, který výslovně stanoví možnost dálkové účasti na jednáních zastupitelstva a rady jak jejich členů, tak i veřejnosti. Novelu z dílny vicepremiéra Jana Hamáčka ještě musí schválit Parlament. „Bez jasného právního rámce však dnes obce nemají jistotu, že jednání na dálku organizují správně. Dáváme proto obcím a krajům právní jistotu, jak distanční jednání zastupitelstva a rady zorganizovat,“ uvedl Hamáček.

  • Sociální správa začala dnes odesílat příspěvky 5000 Kč důchodcům

    Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) začala dnes s odesíláním příspěvku 5000 korun k důchodu. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobírá 2,88 milionu lidí. Víc než dvě třetiny z nich dostanou pětitisícový bonus na účet. Na všech kontech by měl být zhruba do konce příštího týdne. Zbytek lidí ho pak obdrží poštovní poukázkou, a to nejpozději do 15. prosince. ČSSZ vyplácela na konci září starobní penzi 2,4 milionu seniorů a seniorek. Invalidní důchod posílala 418 900 lidí. Pozůstalostní penzi mělo 57 000 vdov, vdovců a sirotků. O příspěvek není nutné žádat, dorazí automaticky. Rovnou do důchodu ale započítaný nebude.

  • Vláda chce obejít nouzový stav. K uzavření obchodů má stačit ministerstvo

    Vláda chce ve zrychleném režimu schválit silnější pravomoce pro Ministerstvo zdravotnictví při epidemii. Pro zavření obchodů a služeb by se nemusel vyhlašovat nouzový stav pod kontrolou Sněmovny, stačilo by ministerské opatření.

  • Zaměstnanci na dohodu získali 134 milionů korun

    Finanční správa eviduje do dneška 9882 žádostí o příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, od zaměstnanců pracujících na dohodu, kteří byli postiženi dopady jarní vlny pandemie koronaviru. Vyřídila 9803 žádostí a vyplatila 133,9 milionu korun. Vyplývá to z informací na Twitteru Finanční správy. Termín pro podání žádostí končí dnes. Jde o příspěvek 350 korun za den týkající se období od 12. března do 8. června. „Není-li tato žádost v této lhůtě podána, nárok na kompenzační bonus ze zákona zaniká,“ upozornila dnes Finanční správa.

  • Hoteliéři v Krkonoších chtějí otevřít, hosté čekají na pravidla pro lyžování

    Hoteliéři v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn přivítali zmírnění proticovidových restrikcí s možností ve čtvrtek otevřít a zahájit zimní sezonu. Na otevření jsou připraveni. Zásadní však pro hoteliéry bude to, jak bude vypadat provoz lanovek a vleků v lyžařských areálech. ČTK to dnes řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura. Poptávka se podle něj začíná oživovat, klienti již volají a dotazují se. „Kvůli dosud nejasnému režimu lanovek a vleků ale zatím nejsme na té startovní čáře, kde by se to odstřihlo a začalo se hromadně ubytovávat,“ řekl Jandura. Věří, že po vyjasnění provozu areálů budou ubytovací kapacity rychle zaplněny.

  • Královéhradecká nemocnice obnovuje neakutní péči

    Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové dál klesá počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Dnes dopoledne se jich tam léčilo zhruba 120, z nichž přibližně 35 vyžadovalo umístění na jednotce intenzivní péče (JIP). Nemocnice také začala s postupným obnovováním neakutních příjmů.

Reklama

Hlavní zprávy