Hlavní obsah

Testy Čechů na koronavirus už stály bezmála čtyři miliardy

Foto: Getty Images

Otestování Čechů na covid-19 vyšlo zdravotní systém nejméně na čtyři miliardy.

Reklama

Seznam Zprávy získaly od největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP data, která dokládají, jaké laboratoře v Česku otestovaly nejvíce lidí na onemocnění covid-19.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a jeho tým připravují změnu strategie testování Čechů na koronavirus.

Těsně před Vánocemi, jak popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy, navrhne testování takzvanými antigenními testy. Zadarmo.

Důvodem je mimo jiné to, že jsou pro tuzemský zdravotní systém levnější, i když jsou méně přesné nežli takzvané PCR testy.

Za ně český zdravotní systém zaplatil letos už částku ve výši bezmála čtyř miliard korun.

Seznam Zprávy získaly v této souvislosti od největší zdravotní pojišťovny VZP podrobná data. Údaje, které redakci Všeobecná zdravotní pojišťovna poskytla, jsou z období od března do konce září.

Laboratoře jí zatím vykázaly přes 427 tisíc testů. Cena jednoho PCR testu podle dohody napříč zdravotním systém je 1674 korun. „Náklady na testování covidu-19 byly od března do září přes 715 milionů korun,“ uvedl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Tato částka je pouze za Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, která se stará o zhruba šedesát procent Čechů. Laboratoře zatím této pojišťovně neposkytly data o provedených PCR testech za říjen a za část listopadu, kdy šla čísla hodně nahoru.

Už v září přitom laboratoře vykázaly VZP 139 tisíc testů, za které zaplatí přes 233 milionů korun. O měsíc dříve to bylo zhruba o 2,5krát méně.

V říjnu, kdy se zatím testovalo nejvíce, se provedlo podle údajů Ministerstva zdravotnictví celkově přes 944 tisíc testů, v listopadu jich bylo více než 617 tisíc.

Za celý letošní rok by tak testy mohly tuzemské zdravotnictví stát okolo čtyř miliard korun.

Z dat Všeobecné zdravotní pojišťovny dále vyplývá, že mezi březnem až zářím letošního roku nejvíce otestovala její pojištěnce laboratoř společnosti Spadia (přehled je v tabulce níže). Jednalo se o více než 33 tisíc testů. Firma by tak jen od VZP za to měla získat přes 55 milionů korun.

Mluvčí laboratoří Spadia Simona Součková upřesnila, že z jednoho PCR testu firma získá okolo 500 korun. Zbytek ze 1674 korun pak zaplatí za materiál, personál nebo ochranné pomůcky. Podobně je tomu i jinde.

Přes 24 tisíc provedených testů - po Spadii nejvíce - pak vykázala VZP společnost Bioptická laboratoř. Její ředitelka Zdeňka Dušková stejně jako Součková upozornila na to, že na podstatnou část peněz od zdravotních pojišťoven teprve čekají. A dostanou je nejspíše až v příštím roce.

„Takže v současné době máme díky tomu úvěr u banky několik desítek milionů. Nicméně věříme, že se vše narovná v příštích měsících,“ uvedla Dušková.

Komu zaplatí VZP za testy nejvíce?

Spadia - 55,6 milionu

Bioptická laboratoř - 40,6 milionu

Zdravotní ústav v Ostravě - 38,4 milionu

Nemocnice Pardubického kraje - 37,5 milionu

Laboratoře Agel - 35,7 milionu

Nemocnice Liberec - 33,9 milionu

synlab czech - 33,7 milionu

Nemocnice Na Bulovce - 33,1 milionu

Sang Lab - 24,1 milionu

Fakultní nemocnice Hradec Králové - 22,2 milionu

Fakultní nemocnice Olomouc - 19,7 milionu

Vidia-Diagnostika - 17 milionů

IFCOR - 15,8 milionu

Ústřední vojenská nemocnice - 15,2 milionu

Zdroj: VZP, období od března do září

V popředí, co se týče otestovaných na covid-19, je pak také Zdravotní ústav v Ostravě. Jen do září vykázal VZP téměř 23 testů. Ředitel ústavu Eduard Ježo uvedl, že je jeden test přijde na zhruba 600 korun.

„Materiálové náklady na vyšetření při provedení těmito testy se pohybují okolo 600 Kč za vzorek v závislosti na použité kombinaci technologií a režimu testování. K této částce je však nutno připočíst mzdové náklady, odpisy přístrojové techniky a ostatní režijní náklady,“ uvedl Ježo.

Co se týče dalších zdravotnických zařízení, nejvíce testů podle dat VZP provedla firma, která pod sebe slučuje nemocnice v Pardubickém kraji. Dále pak liberecká nemocnice a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Právě hradecké zdravotnické zařízení od března do konce září vykázalo VZP zhruba 13 tisíc testů.

Celkově je ale počet otestovaných podle mluvčího Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakuba Sochora mnohem vyšší: od března do poloviny listopadu si tady nechalo udělat test na covid-19 téměř 80 tisíc lidí. V tomto čísle jsou však klienti všech zdravotních pojišťoven. I ti, kteří si otestování zaplatili sami.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný si myslí, že částky vydávané za testování pomocí PCR testů jsou již příliš vysoké. Jak bylo zmíněno, jeden tento test stojí pojišťovny 1674 korun a jen za říjen vyjdou na zhruba 1,5 miliardy. V listopadu pak přesáhne částka rovněž jednu miliardu korun.

A tak se chce ministr nyní zaměřit na testování pomocí antigenních testů. Ty stojí okolo 150 korun. Blatný jimi chce testovat konkrétní skupiny lidí. V první vlně by to měli být třeba učitelé, kteří se v uplynulých dnech vrátili s dětmi do škol.

„Jestliže to schválí vláda, tak budeme jako resort navrhovat – a předběžně jsem o tom jednal i s panem premiérem – aby se na začátku prosince otestovali všichni učitelé. Hrazeno to bude ze zdravotního pojištění, tedy bez nákladů pro učitele,“ popsal Blatný v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

A navíc - jak Blatný dodal - by od předvánočního týdne až do konce prosince měli mít možnost všichni Češi podstoupit zdarma jeden antigenní test.

Reklama

Doporučované